Tvarohový krém
- polotučný tvaroh 250 g
- zakysaná smetana 100 g
- moučkový cukr 1-2 PL
- vanilkový cukr
Ovocný rozvar
- ovoce 200 g
- cukr 2-3 PL
- voda
- citronová šťáva (volitelné) 1 ML
- škrob (na zahuštění (volitelné)) 1 ML
Postup
Lívance
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek (cca 10 minut). Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, vejce a vzešlý kvásek. Vše důkladně promícháme do hladkého těsta.
Necháme kynout na teplém místě cca 30–45 minut, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Na pánvi nebo lívanečníku smažíme malé lívance z obou stran dozlatova. Odkládáme na papírovou utěrku.
Tvarohový krém
Tvaroh vyšleháme se zakysanou smetanou, přidáme moučkový cukr a vanilku podle chuti.
Ušleháme do jemného, krémového stavu a uchováme v chladu.
Ovocný rozvar
Ovoce dáme do kastrůlku, přidáme cukr, trochu vody nebo šťávy a krátce povaříme.
Můžeme dochutit citronem. Pokud je potřeba, zahustíme škrobem rozmíchaným ve lžičce vody. Necháme lehce vychladnout.
Autorka receptu: Bohuslava Šilhavá