Suroviny
- tmavá čokoláda 100 g
- plnotučné mléko 250 ml
- kakaový pudinkový prášek
- cukr krupice 2 PL
- tvaroh 250 g
- zakysaná smetana 200 g
- vanilkový cukr 1 PL
- smetana ke šlehání 250 ml
- korpus 500 g
- muffiny 4
- banán 4
Buchta/muffiny
- hladká mouka 250 g
- třtinový cukr 90 g
- holandské kakao 40 g
- prášek do pečiva 1 ML
- soda 1 ML
- čokoláda (pecičky) 130 g
- vejce 2
- zakysaná smetana 230 g
- plnotučné mléko 120 ml
- máslo (rozpuštěné a zchladlé) 90 g
Postup
- Z čokolády nejdříve pomocí nože či škrábky odškrábneme několik hoblin na ozdobení pohárů. Zbytek čokolády nastrouháme na hrubém struhadle.
- Připravíme krém. Z mléka, pudinkového prášku a krupicového cukru uvaříme pudink podle návodu na obalu. Necháme ho vychladnout a pak ho prošleháme s tvarohem, zakysanou smetanou, vanilkovým cukrem. Potom zlehka vmícháme dotuha ušlehanou smetanu a nastrouhanou čokoládu.
- Do skleničky střídavě vrstvíme rozdrobené těsto, krém a kousky banánů, dokud nebude plná. Pohár zakončíme vrstvou krému, jemně ho posypeme drobečky těsta a ozdobíme banány a hoblinami čokolády.
Buchta/muffiny
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Smícháme 250 g hladké́ mouky, 90 g třtinového cukru, 40 g kakaa holandského typu, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku sody a 130 g čokoládových peciček.
- V jiné míse rozšleháme 2 vejce ve 230 g zakysané smetany a 120 ml mléka (či kefíru) a nakonec přilijeme 90 g rozpuštěného zchladlého másla. Do vlhkých surovin vmícháme suché. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme ještě trošku mléka.
- Formy na muffiny vyložíme papírovými košíčky a do nich nalijeme těsto, mělo by sahat zhruba do 2/3 výšky košíčků. Každý muffin posypeme trochou ze 45 g čokoládových peciček. Pečeme 15–20 minut, po 5 minutách snížíme teplotu na 170 °C.
Autor receptu: Markéta Bojanovská
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!