Suroviny
- máslo + olivový olej 4 PL
- cibule
- česnek
- tymián
- brambory
- zeleninový vývar
- plnotučné mléko
- hladkolistá petržel
- pečivo (na krutony)
- povolené máslo
- sůl
- pepř
Postup
- Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a na másle s olejem orestujeme doměkka. Česnek oloupeme, zbavíme klíčků a prolisujeme do misky. K cibuli přidáme připravený česnek, čerstvý tymián bez stonků a opékáme asi minutu a půl, dokud se česnek nerozvoní. Nesmí se ale připálit, jinak zhořkne. Takhle připravenou směs zalijeme vývarem, přidáme oloupané, na menší kostky nakrájené brambory a sůl a pepř podle chuti.
- Na středním plameni vaříme asi 15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Obsah hrnce přendáme do mixéru a rozmixujeme do jemné konzistence. Podle potřeby přidáváme mléko. Záleží na tom, jestli máme radši hustší nebo tekutější konzistenci.
- Na závěr polévku ochutnáme, a případně dochutíme solí a pepřem. Opečeme chléb nakrájený na kostičky na másle. Na závěr dozdobíme nasekanou čerstvou petrželkou, krutony a tymiánem.
Autor receptu: Petra Kostková