Suroviny
- hovězí maso na polévku
- kořenová zelenina
- cibule
- bujón kostka
- divoké koření
- bobkový list
- celý pepř
- nové koření
- petrželka
- sůl
- pepř
Domácí nudle
Postup
- Do velkého hrnce si dáme maso, kořenovou zeleninu, celou cibuli a divoké kořeni, zalijeme vodou a necháme vařit. Až se polévka začne vařit, stáhneme plamen a dvě hodiny vývar táhneme na mírném plameni.
- Když je maso měkké, polévku přecedíme, maso a zeleninu nakrájíme a vrátíme do hrnce. Můžeme přidat kostku nebo dvě bujonu, dochutíme soli a pepřem.
Domácí nudle
- Do misky si dáme hrubou mouku, vydlabeme uprostřed důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme půl skořápky vody a vše spojíme dohromady. Těsto rozvalíme, poprášíme moukou, aby se těsto nelepilo, a nakrájíme na plátky o průměru 1,2 ml.
- Dáme na chvilku na stranu oschnout. Poté pokrájíme na široké pruhy o průměru 5–6 cm, ty dáme na sebe a krájíme nudličky. Ty pak ještě necháme na plechu oschnout a až poté vaříme v osolené vodě.
- Když jsou nudle uvařené, tak je vložíme do polévkového talíře a přidáme vývar se zeleninou a masem. Nakonec přidáme nakrájenou petrželku.
Autor receptu: Karel Plaček