Suroviny
- cukr krystal (na karamel) 149 g
- plnotučné mléko 593 ml
- kondenzované mléko 340 g
- cukr krystal 297 g
- celá skořice 1
- vanilkový lusk 1
- citronová kůra 5 cm proužek
- sůl 1/8 ML
- vejce 6
- brusinky 200 g
- citronová šťáva
- voda
- máta
Postup
Příprava karamelu
- Vložte cukr do flanery, dortové formy nebo, pokud používáte ramekins – zapékací misku, do velkého hrnce. Postavte nádobu na střední oheň a neustále ji pohybujte, aniž byste míchali, dokud se cukr nerozpustí a nezíská hluboký jantarový odstín, což trvá 4 až 8 minut.
- Odstavte nádobu z tepla a nakloňte ji tak, aby bylo dno a strany lehce pokryty karamelem. Karamel bude velmi horký a je třeba s ním zacházet opatrně. Pokud používáte ramekins, okamžitě a opatrně rozdělte karamel mezi ramekins. Postavte nádobu nebo ramekins stranou.
Příprava krému
- Spojte plnotučné mléko, kondenzované mléko, cukr, skořicový proutek, vanilkový lusk nebo extrakt, citronovou kůru a sůl v těžkém hrnci o objemu 4 čtvrtě a přiveďte k varu na středním ohni. Odstavte hrnec z tepla a nechte mléko louhovat, dokud se neochladí na pokojovou teplotu, asi 30 minut. Předehřejte troubu na 350 ºF (177 °C). Odstraňte a vyhoďte skořicový proutek, vanilkový lusk (pokud používáte) a citronovou kůru z mléčné směsi.
- V míse spojte ochlazenou mléčnou směs a vajíčka a důkladně je promíchejte. Opatrně nalijte krém do připravené nádoby nebo ramekins, případně ho přeceďte. Zavřete víko flanery, pokud ji používáte, nebo pevně přikryjte nádobu nebo ramekins alobalem. Umístěte naplněnou nádobu nebo ramekins do většího pekáče. Nalijte do pekáče dostatek horké vody, aby sahala přibližně do poloviny stran flanery nebo ramekins.
- Opatrně přesuňte pekáč do trouby a pečte 60 až 75 minut, dokud nožem vloženým do středu flanu nevyjde čistý. Nechejte flan úplně vychladnout na pokojové teplotě a poté ho volně přikryjte a uložte do lednice na hodinku a půl. Pro vyklopení flanu projeďte tenkým nožem kolem okraje nádoby. Opatrně potřepejte nádobou, abyste uvolnili flan. Položte velký talíř na vrchol flanu a rychle obrátit nádobu jedním pohybem. Flan se jemně snese na talíř a kolem flanu se vyleje dostatek karamelu. Podávejte ihned.
Autor receptu: Tomáš Švacho