Suroviny
- dýně Hokkaidó
- cibule
- mrkev 2
- česnek 3 stroužky
- smetana na vaření
- zakysaná smetana
- dýňový olej
- dýňová semínka
- sůl
- pepř
Postup
- Zapneme troubu na 180 °C. Z dýně vyndáme jádřinec, nakrájíme ji na větší kostky, stejně tak cibuli a mrkev. Česnek oloupeme. Nakrájenou zeleninu a česnek smícháme s olejem a solí a dáme na pekáček do trouby.
- Podlijeme asi decí vody nebo vývaru. Pečeme do změknutí zeleniny asi 50 minut. Pokud by se voda vyvařila, tak trochu podlijeme, aby se zelenina nepřipálila. Ohřejeme si zeleninový vývar.
- Upečenou zeleninu přendáme do hrnce, přidáme asi litr vývaru nebo horké vody a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Konzistence polévky by měla být krémová, takže přidáme tolik vývaru, kolik bude potřeba.
- Přidáme smetanu na vaření. Povaříme asi 3 minuty, aby se chutě propojily. Propasírujeme polévku, aby byla jemná. Podáváme se zakysanou smetanou, olejem a semínky.
Autor receptu: Pavla Zachová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!
RECEPT: Jednoduchá dýňová polévka