Mascarpone krém
- mascarpone 250 g
Těsto
- olej 125 ml
- ořech 3 lžíce
Těsto
- mrkev 2 ks
- hrozinky 90 g
- rum 60 ml
- cukr 120 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- vejce 3 ks
- mandle 250 g
- vlašské ořechy
- citronová kůra
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 180 stupňů C. Dno dortové formy vyložte pečicím papírem a strany vymažte olejem.
- V malé pánvi opečte nasucho piniová semínka a dejte je stranou. Mrkev nastrouhejte a uložte na papírovou utěrku, aby vysála z mrkve přebytečnou vodu.
- V malém kastrůlku přiveďte k varu rozinky s rumem. Snižte teplotu a vařte asi 3 minuty.
- V mixéru smíchejte cukr spolu s olejem a dejte směs do mísy, přidejte vanilku a vajíčka. Přisypte mandle, muškátový oříšek, strouhanou mrkev, rozinky se zbytkem rumu a nakonec citronovou kůru s citronovou šťávou. Vše smíchejte a vypracujte těsto.
- Těsto dejte do dortové formy, povrch uhlaďte stěrkou a posypte piniovými oříšky. Pečte v troubě přibližně 30-40 minut. Dort je hotový, jakmile má zlatavě hnědou barvu.
- Než dort vyndáte z formy, nechte ho asi 10 minut odpočinout.
- Dort přendejte na servírovací talíř a připravte si krém. V misce smíchejte mascarpone s cukrem a rumem.
- Mrkvový dort servírujte s mascarpone krémem. Dobrou chuť!