Head
- šalvěj 1 dávka
Nejprve namočíme houby do vroucí vody.
Head
- kuřecí ( - volitelné ) 1500 ml
- zakysaná smetana 4 lžíce
- extra panenský olivový olej 1 kapka
- sůl 1 špetka
- čerstvě namletý barevný pepř 1 špetka
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 200 °C. Kousky dýně dejte na pečicí papír na plech a posypte je nadrcenou chilli papričkou a semínky koriandru. Zakapejte olivovým olejem a pečte, než bude dýně měkká.
- Ve větším hrnci s nepřilnavým dnem rozpalte trochu olivového oleje a osmahněte na něm kousky slaniny spolu s šalvějí a nakrájenou cibulkou. V tuto chvíli už by měla být dýně upečená. Vyndejte ji z trouby a přidejte do hrnce, zalijte vývarem a vše přiveďte k varu.
- Pusťte se do mixování polévky. Můžete ji rozmixovat celou, nebo můžete část ingrediencí vyndat, odložit stranou a poté je do hladkého krému vrátit. Dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
- Hotový krém dejte na talíř a dle chuti můžete zjemnit lžící zakysané smetany. Na závěr přidejte pár kapek extra panenského olivového oleje.
Nejprve namočíme houby do vroucí vody. V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Jakmile mouka zavoní, zalijeme ji studenou vodou a rozmícháme dohladka. Přidáme namočené a slité houby, brambory, pokrájenou kořenovou zeleninu a majoránku. Osolíme a opepříme. Polévku chvilku mícháme a poté ji necháme asi 35 minut vařit na mírném plameni.
Na závěr do polévky přidáme prolisovaný česnek, dle chuti ještě sůl a pepř a směle podáváme.