Suroviny
- lilek 2 ks
- olivový olej 2 lžíce
- cibule (větší) 1 ks
- česnek 4 stroužky
- bulgur (uvařený) 1 hrnek
- olivy 50 g
- sušené rozinky (zlaté) 2 lžíce
- bylinky (čerstvé - máta, petrželka) 1 hrst
- mozzarella (natrhaná na kousky) 125 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Lilky podélně rozřízněte. Vnitřek vydlabejte tak, aby u slupky zůstal asi 1cm dužiny. Vydlabané poloviny lilků potřete částí oleje, ochuťte a vložte do zapékací formy. Zakryté alobalem je pečte 20 minut.
- Mezitím rozpalte na nepřilnavé pánvi zbylý olej a najemno nakrájenou cibuli na něm orestujte, aby změkla. Přidejte na kousky pokrájenou lilkovou dužinu a nasekaný česnek a ještě asi 3 minuty restujte. Vmíchejte bulgur, osolte a opepřete.
- Když lilky změknou, vyjměte je z trouby a snižte teplotu na 180 °C. Lilky naplňte připravenou směsí, posypte jarní cibulkou, olivami, rozinkami a mozzarellou a pokapejte olejem.
- Pečte ještě 15 až 20 minut, až se sýr roztaví a náplň zezlátne. Podávejte se salátem.
- PRIMA TIP: Bulgur můžete zaměnit za uvařený kuskus nebo quinou.