Suroviny
- sušenky (Lotus) 2 velká balení
- smetana 380 ml
- mascarpone 200 g
- pekanové ořechy 2 hrsti
- třtinový cukr 4 lžíce
Postup přípravy
- Otevírací dortovou formu si vyložte pro jistotu pečicím papírem.
- Ušlehejte smetanu a jakmile bude hustá, zašlehejte do ní mascarpone.
- Začněte skládat sušenky vedle sebe. Nalámejte je tak, aby u prvního spodního patra zůstalo jen minimum mezer. Později už to nebude tak důležité, ale na nejspodnějším patře si dejte opravdu záležet. Sušenky můžete (ale není to nutné) pokapat i kávou s kapkou vanilkového extraktu.
- Na sušenky navrstvěte první třetinu krému a pečlivě rozprostřete.
- Další patro sušenek. Teď už nemusíte být tak pečliví.
- Pak ještě jedno patro pokládaných Lotusek a poslední vrstva krému. Dort uhlaďte a dejte chladit do lednice.
- Mezitím si nasekejte v mixéru, robotu nebo pomocí paličky na maso pekanové ořechy na malé kousky a dejte na pánev na střední plamen. Stále je míchejte a jakmile se rozvoní, zasypejte je cukrem a počkejte až zkaramelizuje. Stáhněte z ohně a přesypte na pečicí papír, nechte vychladnout.
- Ořechy nasypejte na vršek dortu a ten ještě nechte uležet do druhého dne v lednici.