Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Tereza Pánková

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Víno do mrazáku nepatří ani v létě

Víno do mrazáku nepatří ani v létě aneb Jak zajistit správnou teplotu vína

Víno do mrazáku nepatří ani v létě aneb Jak zajistit správnou teplotu vína Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Víno do mrazáku nepatří ani v létě aneb Jak zajistit správnou teplotu vína

Víno do mrazáku nepatří ani v létě aneb Jak zajistit správnou teplotu vína Zdroj: Thinkstock

Letní teploty lákají ke konzumaci chlazených nápojů. Pokud ale máte rádi víno a chcete si ho opravdu vychutnat, nesmíte ho bezhlavě chladit ani v tom největším horku. Správná teplota vína je totiž pro rozvinutí jeho chuti zásadní.

Seznam.cz banner

Podchlazená vína jsou uzavřená a ztratí svoji specifickou chuť i vůni. Ideální ovšem není ani konzumace příliš teplého vína.

Teplé červené a ledové bílé – největší chyby při podávání vína

Obecná poučka, kterou se řídí většina amatérských milovníků vína, říká, že bílé víno se podává vychlazené a červené víno do lednice nepatří. Výsledkem ale často bývá, že se bílá vína podávají příliš studená a červená zase až moc teplá, což není dobře. Podchlazení vína totiž brání uvolnění chutě i vůně vína a nápoj se zdá fádní. Může se tak stát, že víno vás v horku sice příjemně zchladí, ale zcela ztratí chuť. V případě příliš vysoké teploty zase vystupuje do popření alkohol, víno tak chutná hořce a pálí na jazyku. Chuti vína také velmi ublíží tepelný šok. Uchovávat by se tak mělo ve sklepě nebo v chladicí skříni. V případě, že nemáte možnost víno takto skladovat, můžete pro jeho zchlazení využít i lednici. Víno v ní ale neskladujte příliš dlouho, chlazení v mrazáku se pak raději vyhněte úplně. 

Bílá vína konzumujte studená, s chlazením to ale nepřehánějte

Ideální servírovací teplota vína se liší podle jednotlivých druhů. Plnější a sladší vína nesmíme příliš zchlazovat, aby neutrpěl buket vína. Lehčí a sušší druhy naopak mohou být chladnější. „Suchá bílá vína je ideální konzumovat při teplotě 8 až 10 stupňů Celsia, plnější a polosuchá vína pak mohou být zhruba o 2 stupně teplejší. Jakostní bílá vína je nejvhodnější servírovat při teplotě 10 až 12 stupňů. Při nižších teplotách jsou totiž tato vína neharmonická a vonné látky se nemohou dostatečně uvolnit,“ uvádí Jitka Pomykalová, obchodní ředitelka vinařství Víno Blatel. Bílé víno je tak sice vhodné konzumovat studenější, nikdy ale nesmí být podchlazeno pod 6 °C. Dlouhý pobyt v mrazáku nebo v lednici tak může vínu velmi uškodit. Teplota přesahující 12 °C však bílému vínu též neprospívá. V tomto případě zase dochází k nežádoucímu vystoupení alkoholu, víno se zdá silné a chutná příliš ostře.

Červená vína mají nejraději pokojovou teplotu

Zatímco bílá vína nesnesou teplotu vyšší než 12 °C, pravidla servírování vín červených jsou podstatně jiná. Červená vína zchlazená pod 12 °C jsou totiž zcela uzavřená, chutnají kysele a hrubě. Ideální servírovací teplota těžkých červených vín se tak pohybuje mezi 16–19 °C. „Mladá červená vína ale snesou i nižší teplotu. Například Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké mladé víno doporučujeme servírovat při teplotě mezi 13 a 16 stupni Celsia, zvýrazní se tím příjemná ovocná chuť vína,“ doplňuje Jitka Pomykalová ze společnosti Víno Blatel, která nabízí červená vína jakostní i výběrová. I červené víno tak podle Pomykalové může v létě příjemně osvěžit. Horní teplotní hranice by pak u červeného vína neměla přesáhnout 20 °C, v takovém případě totiž působí až příliš těžkopádně.

Na teplotu vína myslete i během jeho konzumace

Pokud si chcete vychutnat chuť vína se vším všudy, musíte myslet nejen na teplotu nápoje, ale i na teplotu vzduchu v místnosti. Víno ve skleničce se totiž rychle přizpůsobí pokojové teplotě, v letních měsících pak může velmi rychle zteplat. Bílé víno tedy podávejte o 2 °C podchlazené a na stůl připravte chladicí nádobu, která udrží teplotu vína na přijatelné úrovni. Ani u červeného vína ale nezapomínejte na včasné temperování. To, že se červené víno podává v pokojové teplotě, totiž neznamená, že ho stačí vzít z poličky a ihned podávat. „Pokojovou teplotou při podávání vína se myslí teplota mezi 16 a 18 stupni, teplota v domácnostech ale bývá obzvláště v létě mnohem vyšší, červené víno tak rozhodně není vhodné skladovat na poličce v kuchyni nebo v obýváku,“ upozorňuje Pomykalová.

Mikrovlnná trouba nebo mrazák – nejčastější chyby při přípravě vína

Ať už ale potřebujete víno zchladit nebo oteplit, musíte to dělat šetrně. Žádnému vínu totiž nesvědčí teplotní šok. Ke zchlazení proto můžete využít lednici nebo kyblík na sekt s chladnou vodou. Pro zchlazení ale nemusíte ani v létě nechávat víno v lednici dlouho. U plných bílých vín a sladkých vín postačí zhruba 45 minut. Aromatická vína či vína perlivá, která se podávají nejchladnější, a to při 7˜˜–9 °C, pak vychladíte do hodiny a půl. Vložit víno do mrazáku nebo podávat ho s ledem se naopak nedoporučuje. Pokud skladujete červené víno ve sklepě, na pokojovou teplotu ho přivádějte pomalu. Rozhodně víno nedávejte do vroucí vody nebo mikrovlnné trouby, tím by došlo ke znehodnocení vína ještě před jeho podáváním.

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Sdílejte článek
Štítky léto víno bílé víno červené víno nápoj tipy pokojová teplota VÍNO BLATEL

Návrhy pro vás

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici Sladké

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem Maso
4

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu Sladké

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween Sladké

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí Maso

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí


Přečtěte si také

Prostřeno!
Prostřeno: Roláda s bramborem

Prostřeno: Roláda s bramborem

Prostřeno!
Prostřeno: Kuřecí vývar podle Martiny Spoustové

Prostřeno: Kuřecí vývar podle Martiny Spoustové

Prostřeno!
Prostřeno: Rohlík s máslem a paštikou podle Martiny

Prostřeno: Rohlík s máslem a paštikou podle Martiny

Prostřeno!
Prostřeno: Koláč s jablky a vanilkovou zmrzlinou

Prostřeno: Koláč s jablky a vanilkovou zmrzlinou

Novinky
Červená řepa – zimní superpotravina, která tě nezklame a pro chladné dny je jako stvořená

Červená řepa – zimní superpotravina, která tě nezklame a pro chladné dny je jako stvořená

Sladké
Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici

Soutěžící
Martina Spoustová pořad sleduje už mnoho let a chtěla si to vyzkoušet

Martina Spoustová pořad sleduje už mnoho let a chtěla si to vyzkoušet

Maso
Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Sladké
Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu Sladké

Halloweenský spider cake – pavoučí dort, kterým oslníte každou návštěvu

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween Sladké

Krvavé sušenkové prsty – děsivě sladká chuťovka na Halloween

Maso
Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem
4

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí Maso

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Maso
Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem Recepty

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Pyttipanna – švédská klasika z jedné pánve ve stylu „co dům dal“ Zelenina

Pyttipanna – švédská klasika z jedné pánve ve stylu „co dům dal“

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí

Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny Polévky

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína Polévky

Bílá fazolová polévka s křupavou slaninou – krémová klasika s voňavým rozmarýnem a kapkou bílého vína

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Vegetariánské
Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu Vegetariánské

Vegeburger s cuketou, avokádem a sýrem – lehká a svěží alternativa k masu

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Omáčky
Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Vánoce jako nejdražší období roku? Desetitisíce Čechů si na dárky půjčí peníze Rusko testuje raketu s neomezeným doletem. Putin mluví o zbrani, jakou nikdo nemá Koaliční smlouva obsahuje příslib hlasu pro Okamuru, že povede Sněmovnu

prima-zeny

Petře byl vystrojen pohřeb. Bylo to silné, komentoval atmosféru mise MJ Věrní věří, že Petru zavraždil Marek pohárem. Jinou variantu vidí jen Vanilly Na Miu začíná padat podezření. Marek se snažil Sofii předat skrytou zprávu

prima-zoom

Putin denně ztrácí 1000 vojáků Netrpí rakovinou a mají čističe záchodů. Geniálně propracované sídlo rypošů připomíná včelí úl Co by lidé dělali s vědomím, že se blíží konec světa? Unikátní experiment nastínil chování před apokalypsou

prima-fresh

Červená řepa – zimní superpotravina, která tě nezklame a pro chladné dny je jako stvořená Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem

prima-cool

Trailer finále Stranger Things Julia Roberts dostala za svůj nový film 20 milionů dolarů. Je z něj největší propadák její kariéry Mimoni 3: Celý film unikl na internet, má necelých 90 minut

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Naši předkové na Dušičky zdobili hroby, vyřezávali řepu a pekli kosti svatých Jednoduchý recept, jak vyrobit umělou krev na Halloween Jak ochránit stromy před mrazy i škůdci? Natřete kmeny na bílo!

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.