Těsto
- hladká mouka 150 g
- máslo (studené) 150 g
- čedar (nastrouhaný, vyzrálý) 150 g
Náplň
Postup přípravy
- Sýrové košíčky: Do zadělávací mísy prosijte mouku, nastrouhejte máslo a vmíchejte sýr. Rukama hněťte, aby se vše spojilo, dokud se nevytvoří z těsta koule. Rozdělte ji na 6–8 částí a každou prsty vmačkejte do plechové formičky. Dejte formičky do lednice a rozehřejte troubu na 200 °C.
- Těsto ve formičkách trochu propíchejte vidličkou a pečte je asi 8 minut nebo dokud nebudou mírně dozlatova. Pokud by se těsto nafouklo, opatrně je trochu zatlačte zpátky obrácenou lžící. Nechte je stranou vychladnout.
- Náplň: Rozehřejte máslo a olej a duste na směsi pórek doměkka. Vmíchejte česnek a odstavte pánev z plotny. Nechte pórkovou směs vychladnout a pak ji rozdělte do formiček. Navrch každé náplně položte pár lístků rukoly.
- Vyšlehejte vejce s mascarpone, do směsi vmíchejte čedar a ochuťte solí a černým pepřem. Naplňte vaječnou směsí dortové formičky a pečte v předehřáté troubě do zlatohněda.