Nádivka
- vejce 1 kus
Červené zelí
- kmín 1 špetka
Postup přípravy
1. Připravíme nádivku: Smetanu smícháme se žloutky a tekutinou pokropíme pokrájené rohlíky. Lehce osolíme a přidáme květ. Ze zbylých bílků ušleháme sníh. Z rohlíků, mouky, posekané petrželky a sněhu umícháme nádivku.
2. Kachní stehna naplníme opatrně pod kůží nádivkou – neměla by se protrhnout! Takto připravené kachní porce osolíme, okmínujeme a dáme na pekáč. Podlijeme vodou, přiklopíme a dáme péct. Pečeme zakryté asi hodinu a půl při 180 stupních (podle trouby), poté odklopíme, snížíme teplotu a dopečeme dokřupava.
3. Den předem uvařené a nastrouhané brambory osolíme a zasypeme hrubou moukou. Uděláme si důlek na vajíčko a vše propracujeme do pevného bramborového těsta. Rozdělíme je na tři části a vypracujeme tři válečky, které jednotlivě zabalíme do čistých utěrek a vložíme maximálně na 30 minut do vroucí vody. Šišky před podáváním nakrájíme na plátky.
4. Kyselé červené zelí trochu pokrájíme a uvaříme v lehce osolené vodě doměkka. Na sádle uděláme cibulovou jíšku, kterou přidáme ke scezenému zelí. Promícháme a můžeme ještě dochutit cukrem, octem apod. Jak to máme rádi. Podáváme ke knedlíkům a plněným stehnům, šťávu z pečínky servírujeme v omáčníku.