Suroviny
- hrubá mouka 500 g
- sůl
- cukr 3 lžíce
- droždí 40 g
- vejce 2 ks
- mléko 250 ml + na zalití
- švestková povidla (nebo čerstvé švestky)
- máslo (na potírání a vymazání pekáče)
- cukr (nebo perník na posypání)
Postup přípravy
- Z prosáté mouky se solí, cukru, droždí, vajec a mléka vypracujte tužší, pružné těsto a nechte ho vykynout.
- Z těsta lžící omočenou v mouce odebírejte kousky a plňte je povidly nebo celými švestkami. Skládejte je do pekáče (nebo širšího kastrolu) hodně vymazaného máslem. Každý knedlík ještě potřete rozpuštěným máslem (jako buchtu), aby se k sobě nelepily. Asi do tří čtvrtin je zalijte horkým mlékem a zakryté pečte v troubě předehřáté na 180 °C, až se mléko vsákne. Na posledních 10 minut pečení je odkryjte, aby zezlátly.
- Podávejte posypané cukrem nebo nastrouhaným perníkem.