Head
- králík 1 kus
- nové koření 1 kus
- cukr 1 dávka
- cibule 70 g
Na knedlíky
- muškátový oříšek 1 špetka
- petržel 1 hrst
Head
- smetana 200 ml
- vývar 400 ml
- bobkový list 1 dávka
- cibule 1 kus
- máslo 1 kus
Postup přípravy
1
Králíka očistíme a naporcujeme
V hmoždíři rozdrtíme nové koření a pepř
Králíka prošpikujeme, nasolíme a potřeme rozdrceným kořením smíchaným se změklým máslem
2
Nakrájíme cibuli nahrubo a špek na proužky a vložíme to na dno pekáče
Přidáme celé nové koření a bobkový list, navrch položíme králíka a minimálně 24 hodin necháme uležet
3
Na pánvi rozehřejeme máslo a osmažíme na něm porce králíka ze všech stran, poté vrátíme do pekáče, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě
4
Po půl hodině přilijeme smetanu a vývar
Králíka obracíme, podléváme a pečeme ještě hodinu a půl
5
Králíka vyjmeme a pohrajeme si s omáčkou
Přepasírujeme, dohustíme jíškou a kořením
6
Na knedlík si pokrájíme veku, kterou smícháme se žloutky, mlékem, trochou másla, přidáme rozškvařenou slaninu, mouku, petrželku, sůl a muškátový oříšek
Pořádně prohněteme
Vyšleháme bílky a opatrně je vmícháme do připravené směsi
7
Těsto zabalíme do potravinářské fólie, aby nám vznikly válečky dlouhé zhruba 15 cm a o průměru 7 cm
Zabalíme a stáhneme (jako hašlerku)8
Knedlíky vaříme ve vodní páře minimálně 20 minut - jde to pomaleji než ve vroucí vodě
9
Knedlíky šikmo seřízneme patičky, na talíři je postavíme
Talíř polijeme smetanovou omáčkou a na ni položíme porci králíka