Na masové kuličky
- mleté hovězí maso (libové) 1 kg
- cibule (nasekaná najemno) 2 ks
- česnek (rozdrcený) 2 stroužky
- petrželka (nasekaná) 60–80 g
- vejce 1 ks
- chléb 2 krajíce
- citronová šťáva (ze 2 citronů)
- citronová kůra
- sůl
- pepř
- cukr
Na omáčku
Na dokončení
- černé olivy
- bazalka (nasekaná)
- strouhaný parmazán (nebo mozzarella)
Postup přípravy
- Masové kuličky: Všechny ingredience smíchejte (bílý chléb nadrobte a namočte do 80 ml vody nebo vývaru) a z hmoty vytvarujte malé kuličky. Narovnejte je do připravené vymazané zapékací mísy a pečte v troubě předehřáté na 180 ˚C asi 20 minut.
- Omáčka: Rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Přidejte všechny ostatní ingredience a míchejte asi 15 minut, dokud omáčka nebude voňavá. Omáčkou přelijte masové kuličky v zapékací míse.
- Dokončení: Jídlo v zapékací míse posypte olivami, bazalkou a sýrem. Pečte dalších 15 minut.
- Podávejte s chlebem a salátem.