Suroviny
- batát 1 kg
 - hovězí maso 1 kg
 - cibule 2 ks
 - žampion 500 g
 - bílé víno 200 ml
 - smetana na vaření 150 ml
 - smetana ke šlehání 150 ml
 - máslo
 - sůl
 
Postup přípravy
Batáty omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů na horký vzduch.
Steaky pouze osolíme a opepříme a necháme při pokojové teplotě odležet. Nakrájíme si cibuli, kterou dáme do hrnce zesklovatět a změknout. Poté přidáme hnědé žampiony a asi čtyři minuty mícháme, než změknou. Poté přidáme asi dvě deci bílého vína a necháme dvě až tři minuty probublávat, dále přilejeme 150 ml smetany na šlehání a dvanáctiprocentní smetanu na vaření. Necháme zlehka vařit asi 10 minut.
Odpočatý steak lehce potřeme olivovým olejem a vložíme na rozpálenou pánev. Opékáme z každé strany čtyři minuty a poté ještě vložíme steak do trouby na dalších 10 minut. Podáváme s batáty a přelijeme naší houbovou omáčkou.