Suroviny
- kachní prsa bez kosti
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- drcený kmín 2 lžičky
- velký pomeranč 1 ks
- červená pšenice 150 g
- brusinky 1 hrst
- menší cibule 1 ks
- Česnek 1 stroužek
- polníček k podávání
„Všichni foodies mě možná roztrhají na kousky, ale já prostě nemám ráda kachní prsa udělaná jako medium. Miluju, když je pořádně vysuším v troubě, kůžička se vypeče úplně do křupava a maso je propečené skrz naskrz. Je tak propečené, že když ho pak krájím na tenké plátky, které chci vykoupat v pořádně silné omáčce, rozpadají se mi pod rukama. Prsíčka nejsou uvnitř růžová a nejsou ani šťavnatá, ale když je vykoupete v omáčce, nejsou ani suchá. Tohle je rozhodně lahůdka. Jestli vás děsí to ´zrní´, vynechte ho a udělejte prostě jen bramborovou kaši nebo šťouchané brambory, kachní prsa jsou totiž skvělá i s touhle přílohou!“ Petra Novotná – Kuchařinka.cz
Postup přípravy
- Rozehřejte troubu na 180 stupňů.
- Nařežte podélně kůži na kachních prsou.
- Následně je osolte, okmínujte a opepřete. Dejte do pekáčku nebo zapékací misky a šoupněte do trouby. Asi po 10 minutách, když prsa pustí první tuk, lehce podlijte obyčejnou vodou. (Pokud se chystáte dělat i salát z červené pšenice, odeberte si trochu tuku stranou).
- Pečte je asi 30–45 minut. Dokud kůžička na prsou nebude krásně vypečená a zlatá.
- Na pánev dejte dvě lžíce třtinového cukru s asi lžící pomerančové šťávy z druhé půlky pomeranče.
- Jakmile začne cukr karamelizovat a zhoustne, vymačkejte celý zbytek pomeranče do pánve.
- Vyndejte kachní prsa, dejte je stranou z pekáčku a celý výpek přes cedník vlijte do šťávy. Asi 5 minut redukujte.
- Kachní prsa mezitím, co se šťáva redukuje, nakrájejte na tenké plátky a dejte do pánve.
- Servírujte rozložené na salátu z červené pšenice dozdobené např. polníčkem a pomerančem.
- Salát z červené pšenice: Červenou pšenici propláchněte a dejte ji vařit. Trvá to asi 20–30 minut (začněte tedy, jakmile dáte kachní prsa do trouby).
- Než se pšenice uvaří, nakrájejte cibuli na tenká kolečka.
- Jakmile ji dovaříte, rozehřejte pánev. Odeberte na ní tuk z trouby, který pustila prsa. Na něj hoďte cibuli, lžičku kmínu a prolisujte česnek. Asi minutu opékejte a přihoďte brusinky. Vymačkejte šťávu z ½ pomeranče a vsypte všechnu pšenici.
- Salát dejte do nějaké misky do tepla a připravte si ještě šťávu k prsům.