Domácí housky
- droždí 30 g
Head
- víno 150 ml
Head
Domácí housky
Postup přípravy
Paštika: V hrnci rozpustíme máslo, přidáme oloupanou a nadrobno pokrájenou cibuli, kterou orestujeme spolu s prolisovaným česnekem. Přidáme játra, zprudka orestujeme, pak zalijeme vínem, které necháme téměř vyvařit. Hotovou směs přendáme do nádoby, přidáme tymián, vše osolíme, okořeníme pepřem a směs rozmixujeme ručním tyčovým mixérem. Nakonec do budoucí paštiky zamícháme brusinky a mandle. Paštiku přendáme do misky, povrch uhladíme a dáme do lednice nejméně na tři hodiny ztuhnout.
Domácí housky: Z droždí, lžičky cukru, hrstky mouky a 150 ml vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Zbývající mouku dáme do mísy, přilijeme kvásek, trochu mléka (nejprve cca 50 ml, pak přidáváme postupně podle potřeby), změklé máslo, vejce, žloutek, sůl a vypracujeme v lehké vláčné těsto. Necháme je asi 1–1,5 hodiny v teple kynout. Troubu předehřejeme na 190 stupňů C. Vykynuté těsto zpracujeme a upleteme z něj dvanáct housek. Naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem, necháme ještě trochu nakynout a potřeme bílkem. Posypeme solí a mákem. Pečeme dozlatova, asi 20 minut.