Suroviny
Postup přípravy
1
Játra dobře omyjeme, odblaníme a nakrájíme na maličké kousky
Do mísy k nim přilijeme mléko, v němž necháme jítra minimálně hodinu odležet, nejlépe přes noc
Poté mléko scedíme a k játrům přilijeme zhruba po dvou centilitrech koňaku (nebo brandy) a portského vína
Promícháme, necháme chvíli odpočívat a rozdělíme na dvě poloviny
2
Polovinu vykoupaných jatýrek orestujeme na oleji na pánvi do změny barvy (nemusí být doměkka, stačí, když ztuhnou a srazí se) a necháme vychladnout
Druhou polovinu rozmixujeme s rozměklým máslem, solí a pepřem dohladka
Do hladké umixované směsi přidáme vychladlá orestovaná játra a mandle a zamícháme
Formu vyložíme dlouhými plátky slaniny, naplníme směsí a několikrát sklepneme
Plátky slaniny můžeme položit i svrchu, aby paštika držela tvar
Paštiku pečeme ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 80–100 °C asi 40 minut
Po zchladnutí vložíme do lednice alespoň na 24 hodin a necháme dobře ztuhnout
Paštiku podáváme nakrájenou na silnější plátky spolu se švestkovým povidly, opečenou bagetkou, ozdobené snítkami pažitky