Suroviny
- vepřové maso (plátky, berte krkovici, kotletu s kostí i bez kosti nebo kýtu) 4 ks
- cibule (velká) 1 ks
- anglická slanina 4 plátky
- strouhanka 4 lžíce
- vejce (menší) 2 ks
- olej 250 ml
- sůl 1/2 lžičky
Nebyla by to česká hospodyňka, aby nakonec nevymyslela nějakou geniální, jednoduchou a opěvovanou změnu. Už je úplně bezpředmětné, která osoba to všechno první spískala a uvařila, hlavně že teď tento recept křižuje republikou, množí se a předává jako důkaz kamarádství nebo nově vytvořeného příbuzenského vztahu.
Ať už chcete oslnit kohokoli, s dobrým řízkem se vám to povede skoro vždycky, protože vegetariáni jsou zatím ještě v menšině. V této verzi navíc ani nemusíte dloubat do bublajícího řízku a přemýšlet, kdy asi tak bude hotový. Řízky se nechají v oleji jen rychle zezlátnout a pak se předají vyhřáté troubě, aby se už postarala o jejich vnitřní pohodu.
Jestli ještě s napětím čekáte nějakou zápletku, tušíte správně. Recept totiž velí nejprve řízky lehce obalit ve strouhance a teprve poté naklepat, tím se dosáhne většího zjemnění masa. Zní to nevinně, ale když rozjetá palička předá svoji hybnost lehounkým kouskům suchého pečiva, pochopíte, proč i golfové míčky mohou létat tak daleko. Proto nekompromisně překryjte naklepávané maso kouskem tenkého mikrotenu.
Postup přípravy
- Troubu zapněte na 180 °C. Maso omyjte a osušte papírovou utěrkou. Každý plátek osolte a rovnoměrně posypte 1/2 lžící strouhanky. Překryjte mikrotenovou fólií a skrz ni maso důkladně naklepejte. Sejměte fólii, otočte maso, osolte a poprašte zbytkem strouhanky a znovu přes fólii naklepejte.
- Obě vejce vyklepněte do hlubokého talíře, přidejte 2 lžíce vlažné vody a vidličkou rozšlehejte, aby se žloutky, bílky i voda spojily na jednolitou směs. Olej nalijte do pánve a rozehřejte. Jakmile je teplý natolik, že vhozený drobek strouhanky ihned spustí malé lokální bublání, obalte první kousek masa z obou stran ve vajíčku a odtud ho po letmém okapání opatrně položte do pánve. Smažte po každé straně při střední teplotě asi 1 minutu, než se vaječný obal zatáhne a lehce zezlátne. Osmahnutý kousek odložte stranou a stejným způsobem zpracujte i ostatní maso.
- Cibuli oloupejte, překrojte na poloviny a ty ještě na tenké plátky. První 2 osmahnuté plátky masa položte na dno menšího pekáčku, měly by v něm ležet poměrně dost natěsno. Zasypte je polovinou nakrájené cibule a přikryjte zbývajícími 2 kousky masa. Znovu posypte cibulí a zakryjte slaninou.
- Pekáček s masem vložte do vyhřáté trouby a bez jakékoli další asistence zapékejte 40 minut. To vám dá dost času na oškrábání, nakrájení a uvaření hrnce brambor. Po upečení maso hned servírujte.
Vyzkoušejte také šťavnatý holandský řízek se sýrem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE