Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Obrácené řízky z trouby

4 porce
do 2 hodin
Obrácené řízky z trouby
Obrácené řízky z trouby Autor: Kuchařka pro dceru
Když máte doma vajíčko, plátek masa a trochu strouhanky, moc originálních kombinací asi nevymyslíte. Můžete maso obalit klasicky trojobalem nebo jedním rychlým hmatem v těstíčku, ale chuťová podobnost obou jmenovaných nebude po usmažení pouze náhodná.
Reklama

Nebyla by to česká hospodyňka, aby nakonec nevymyslela nějakou geniální, jednoduchou a opěvovanou změnu. Už je úplně bezpředmětné, která osoba to všechno první spískala a uvařila, hlavně že teď tento recept křižuje republikou, množí se a předává jako důkaz kamarádství nebo nově vytvořeného příbuzenského vztahu.

Ať už chcete oslnit kohokoli, s dobrým řízkem se vám to povede skoro vždycky, protože vegetariáni jsou zatím ještě v menšině. V této verzi navíc ani nemusíte dloubat do bublajícího řízku a přemýšlet, kdy asi tak bude hotový. Řízky se nechají v oleji jen rychle zezlátnout a pak se předají vyhřáté troubě, aby se už postarala o jejich vnitřní pohodu.

Jestli ještě s napětím čekáte nějakou zápletku, tušíte správně. Recept totiž velí nejprve řízky lehce obalit ve strouhance a teprve poté naklepat, tím se dosáhne většího zjemnění masa. Zní to nevinně, ale když rozjetá palička předá svoji hybnost lehounkým kouskům suchého pečiva, pochopíte, proč i golfové míčky mohou létat tak daleko. Proto nekompromisně překryjte naklepávané maso kouskem tenkého mikrotenu.

Reklama

Postup

  1. Troubu zapněte na 180 °C. Maso omyjte a osušte papírovou utěrkou. Každý plátek osolte a rovnoměrně posypte 1/2 lžící strouhanky. Překryjte mikrotenovou fólií a skrz ni maso důkladně naklepejte. Sejměte fólii, otočte maso, osolte a poprašte zbytkem strouhanky a znovu přes fólii naklepejte.
  2. Obě vejce vyklepněte do hlubokého talíře, přidejte 2 lžíce vlažné vody a vidličkou rozšlehejte, aby se žloutky, bílky i voda spojily na jednolitou směs. Olej nalijte do pánve a rozehřejte. Jakmile je teplý natolik, že vhozený drobek strouhanky ihned spustí malé lokální bublání, obalte první kousek masa z obou stran ve vajíčku a odtud ho po letmém okapání opatrně položte do pánve. Smažte po každé straně při střední teplotě asi 1 minutu, než se vaječný obal zatáhne a lehce zezlátne. Osmahnutý kousek odložte stranou a stejným způsobem zpracujte i ostatní maso.
  3. Cibuli oloupejte, překrojte na poloviny a ty ještě na tenké plátky. První 2 osmahnuté plátky masa položte na dno menšího pekáčku, měly by v něm ležet poměrně dost natěsno. Zasypte je polovinou nakrájené cibule a přikryjte zbývajícími 2 kousky masa. Znovu posypte cibulí a zakryjte slaninou.
  4. Pekáček s masem vložte do vyhřáté trouby a bez jakékoli další asistence zapékejte 40 minut. To vám dá dost času na oškrábání, nakrájení a uvaření hrnce brambor. Po upečení maso hned servírujte.
Reklama

Kuchařka pro dceruKuchařka pro dceru

Jana Florentýna Zatloukalová

Jak se naučit vařit dobře a s chutí? Jak ovládnout kuchyň? Jak překonat nástrahy složitějších jídel a dosáhnout dokonalosti? Tohle všechno naučí kuchařky-začátečnice Kuchařka pro dceru tak, jak by je to naučila jejich matka, kdyby na to měla čas.

Když se nezkušená dívka rozhodne naučit vařit, současné kuchařky jí příliš nepomohou – sklouzávají k příkazům, hemží se nejasnými pojmy, zapomínají upozorňovat na kritické okamžiky a nejčastější chyby. A už vůbec nedodají povzbuzení.

Tato knížka je však jiná. Naučí vás nejen o vaření přemýšlet, ale vezme vás za ruku a ukáže na vlastní zkušenosti autorky, jak to při objevování nejrůznějších tajů v kuchyni chodí. Máte tak v rukou rádkyni a kamarádku, která sdělí nejen vlastní doporučení, ale také poodhalí své pocity. A pokusí se zabránit tomu, abyste se nedopustili zbytečných kulinářských katastrof.

Kuchařka obsahuje 185 vyzkoušených receptů, jak uspět hned napoprvé...

Vydalo nakladatelství Smart Press.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama