Španělsko patří mezi nejdostupnější a nejoblíbenější destinace u nás. Není divu, celoročně příjemné počasí je vzdálené jen necelé tři hodiny letadlem a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem a pitím láká na prodloužený víkend i mimo letní sezonu.
Vydejte se na gurmánské toulky Španělskem. Víme, co musíte ochutnat!
Vydejte se na gurmánské toulky Španělskem Zdroj: se souhlasem eDelikatesy
Ať už jste zkušený gastroturista, nebo chcete jenom vědět, co by vašim chuťovým buňkám nemělo uniknout, máme tu pro vás průvodce španělskou gastronomií.
Olivy
Španělsko je světovou velmocí v produkci oliv, olivové plantáže zabírají v celé zemi něco málo přes 5 milionů hektarů. Ty nejlepší olivy najdete ve městě Jaén, které je díky své unikátní poloze a složení půdy zkrátka předurčené k tomu, aby zde byly olivy nejen zdrojem příjmů, ale zkrátka životním stylem.
Gazpacho
Osvěžující zeleninová polévka z rajčat, paprik, okurky, cibule a tvrdého chleba by se dala s trochou nadsázky nazývat tekutým salátem. Receptura pochází z Andalusie, její vzdálená předchůdkyně, která neobsahovala rajčata, se ale v zemi vyskytovala už za dob Římské říše. I když si dnes středomořskou kuchyni nedokážeme bez rajčat představit, do Evropy se dostala až po objevení Ameriky v 15. století. Milovníci polévek by měli jistě vyzkoušet i další varianty gazpacha, jako je ajoblanco nebo salmorejo.
Tapas
Původní slovo „tapa“ znamená víko nebo uzavřít. V tavernách Andalusie si hosté zakrývali skleničku své drahocenné sherry kouskem chleba nebo šunky, aby jim do něj nelítaly mušky. Hostinští záhy zjistili, že slané pochutiny zvyšují chuť k pití a zavedli levné občerstvení na malých talířcích zvané tapas. Za město tapas by se dalo označit Valladolid, kde se každý rok v listopadu pořádá soutěž těch nejlepších světových tvůrců tapas.
Turron
Sladká pochoutka podobná tureckému medu se ve Španělsku vyrábí nejméně od 15. století, kdy jej vyráběli místní v městečku Jijona severně od Alicante. Tento recept ale zřejmě přinesli muslimové během arabské invaze v 7. století. Základ turronu se skládá z medu, cukru a mandlí, obměn s různými oříšky a dalšími ingrediencemi je ale tolik, jako je ve Španělsku rodin, jelikož je jedním z tradičních vánočních pokrmů.
Gurmánské toulky Španělskem 3 Zdroj: se souhlasem eDelikatesy
Víno
Díky ideálním podmínkám se vinařství ve Španělsku věnují zhruba 5 000 let, a přestože mělo několikrát blízko k zániku, dnes jsou tato vína považována za světovou špičku. Není divu, jsou totiž plná slunce, bohaté chuti, sametových a ovocných tónů.
Na území Španělska se prý pěstuje až 600 odrůd vína, což už může být oříšek i pro znalce. I ti méně otrkaní jistě budou znát legendární červená vína ze severošpanělské oblasti Rioja a katalánský Priorat, které se honosí víny s nejprestižnějším označením DOC.
Jamon ibérico
Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ibérico se vyrábí z černých iberských prasat a jedná se o světový unikát. Přezdívá se jí také pata negra, podle černého kopýtka, které toto polodivoké prase má. To nejlepší, co si můžete dopřát, je jamón ibérico de bellota, která se vyrábí z iberských prasat živených žaludy a naleznete ji pouze na čtyřech uznávaných místech původu v oblastech Extremadura, Guijuelo, Los Pedroches a Jabugo.
Gurmánské toulky Španělskem 4 Zdroj: se souhlasem eDelikatesy
Tortilla espaňola
Bramborová omeleta zvaná také tortilla de patatas je to, co by sami Španělé nazvali svým národním jídlem. Ať už teplá, nebo studená, mezi tapas a předkrmy tortilla rozhodně nesmí chybět. Tradiční jídlo chudých se skládá z brambor, vajec a cibule a jednotlivé druhy se dělí zejména podle toho, zda v nich cibule je, či není, jak moc jsou uvařené jsou brambory či vejce.
Paella
Pro turisty je paella s mořskými plody ikonickým španělským jídlem, přestože sami Španělé ji tak nevnímají. Třeba v původním receptu mořské plody vůbec nejsou. Ve Valencii, odkud paella pochází, se do ní přidává kuřecí či králičí maso, hlemýždi a fazole. Mořské plody jsou na talíři jistě populárnější než hlemýždi, takže tato varianta je, stejně jako mix masa a mořských plodů, velice oblíbená po celé zemi.
Zdroj: redakce, Jaroslava Šnejdarová; zdroj foto: eDelikatesy
redaktorka FTV Prima
