TOP 10 kuchařek pod stromeček

TOP 10 kuchařek pod stromeček

Nabídka kuchařských knih rok od roku stoupá, stejně jako roste zájem lidí o gastronomii. A největší nadílku nových kuchařek si nakladatelé samozřejmě nechávají na předvánoční trh. A je to dobře, protože je díky tomu opravdu z čeho vybírat. Každou z deseti knih, které doporučujeme, jsme měli v ruce, pečlivě je pročetli, pokochali se fotografiemi a s klidným srdcem je můžeme doporučit.

Kuchařka z ostrova Sardinie

Jediná středomořská kuchařka, kterou budete potřebovat

Nádherná, výpravná, s recepty, které voní a chutnají už z papíru. Díky nim poznáte úchvatný italský ostrov Sardinii a pochopíte, jak jsou si česká a sardská kuchyně blízké. A to až neuvěřitelně.

Na Sardinii se stejně jako v Čechách pečou koblihy, kachna se zelím, chleba i krkovička, vaří se čočka, slepičí vývar nebo třeba kančí guláš. Ovšem i spousta místních jedinečných specialit, které nikde jinde nenajdete. Recepty jsou povětšinou jednoduché, prosté, z běžně dostupných surovin a vždycky strašně dobré.

Autorka knihy, Karolina Konečná, novinářka, která miluje cestování a zbožňuje vaření, je sbírala přímo na Sardinii – od místních hospodyněk, majitelů a majitelek restaurací, farem, od rybářů i myslivců. Každý ze 103 receptů doprovází celostránková fotografie, některé doplňují i fotografie postupu. Kniha je rozdělená do devíti kapitol, takže poznáte všechny sardské delikatesy od ryb přes maso, zeleninu, polévky, chleba až po zvěřinu, těstoviny či místní sladkosti.

Koupíte v obchodní síti nebo na e-shopu www.kucharkazostrova.cz

Sladké bary

50 snadných receptů, díky kterým se blýsknete

Naučte se péct zbrusu nové sladkosti a aranžovat je tak krásně, že vám je pochválí i tchyně! Stáňa Mutlová je jedna z prvních Češek, které propadly umění tzv. sweet barů – sladkých stolů a koutků. Roky své recepty ladila k dokonalosti ve svém vypečeném podniku Punk Rock Cakes a teď je sepsala do kuchařky, jakou ještě český trh neviděl!

Stániny sladké majstrštyky jsou rozděleny do deseti kapitol podle atmosféry, jakou chcete vytvořit. Najdete tu dámskou jízdu ve stylu Sexu ve městě, ale také třeba retro kapitolu Vintage či filmovou pohádku Vzhůru do oblak. Děti nadchne pestrobarevná Karlíkova továrna na čokoládu a dorazí je netradiční Halloween a Vánoce. Všechny recepty jsou prověřené dlouhou praxí, ale zvládne je samozřejmě i laik. Všechny laskominy mají naznačenou obtížnost i dobu na přípravu. Stáňa má efektní řešení i na klasickou infarktovou situaci, když nemáte co dát na stůl a návštěva má dorazit za 20 minut.

Vychází v listopadu 2014, doporučená MOC 499 Kč, vydává Smart Press, www.smartpress.cz

Vařte chytře jako Jamie

Jamie Oliver znovu zasahuje!

Zatím poslední česky vydaný kousek z kuchyně milovaného britského fenoménu je mimořádně propracovaný, vtipný a co do šikovnosti, úspornosti a inteligentního využití surovin dokonale naplňuje motto knížky o tom, že máme nakupovat rozumně, jíst dobře a plýtvat méně.

V šesti kapitolách, věnovaných základním skupinám jídel, Jamie plní své předsevzetí: „Chtěl bych vás naučit, abyste nezamířili do prvního obchodu, ale abyste si zvykli dobře vybírat a využívat výhodných nabídek...” Také skvělé fotky Jamieho dvorního fotografa Davida Loftuse vás přesvědčí, že i za pár peněz umí tahle parta hrát skvělou muziku.

Kitchenette

Rok v kuchyni

Kniha vychází z blogu www.kitchenette.cz, který již dva roky autorka s citem a zanícením připravuje pro svoje přátele a věrné příznivce. Originální kniha, která je komplexním dílem autorky (texty, fotografie a food styling Markéta produkovala sama), vám v běhu všech čtyř ročních dob nabídne klasická jídla, trochu exotiky, spoustu sladkého a také nepřeberné možnosti, jak do kuchyně vtáhnout nové chutě a ingredience.

Každý recept má svůj malý příběh, o který se s vámi autorka podělí, a zase vás o kousek víc tak vtáhne do voňavého světa plného skvělých jídel.

Knižní debut Markéty Pavleje se rodil s láskou k jídlu, rodině i kuchařské tradici, protože všechno, co v ní najdete, je poctivé, domácí, neskutečně lahodné a hlavně zdravé.

„Můj postoj ke gastronomii je založený na návratu k přírodě. Pracuji s kvalitními BIO surovinami a čtenářům nabízím jednoduché a zdravé alternativy. Paradoxně je tento krok v dnešním světě skutečně těžký. Kde koupíte opravdu čistou zeleninu a ovoce? Vejce a mléko od šťastných zvířat? Pro mě koncept bio znamená trochu něco jiného než humbuk dnešního gastroprůmyslu. Nepotřebuji certifikáty, ale kvalitní potraviny, které se těžko shánějí v obrovských supermarketech. Velmi si cením, když mohu koupit vajíčka od domácích "šťastných" slepic, jehněčí z rodinné farmy, zeleninu či mléčné výrobky od malých farmářů, kteří se neřídí tlakem odběratelů v podobě obrovských sítí, ale důvěrou několika desítek rodin, které se vracejí s vlastní tradicí a filozofií,” říká Markéta v úvodu knihy.

Umění francouzské kuchyně

Bible kulinářského umění

Umění francouzské kuchyně je úctyhodně objemná, mimořádně podrobně, ale zároveň přehledně zpracovaná příručka nabízející celkem pět set dvacet čtyři receptů, které osobně prověřila sama Julia Childová a s ní několik generací amatérských i profesionálních kuchařek a kuchařů z celého světa – ale zdaleka nejen to. Najdete v ní detailní rady, jak správně používat jednotlivé suroviny a ingredience, jak vybírat a připravovat zeleninu, ovoce, ryby i červené maso, jak jídlo sladit s přílohami a nápoji. Childová ukazuje, jak francouzští mistři kuchařského umění krájí a porcují, jaké používají nádobí, jak doslova kouzlí s vínem.

Samotné recepty jsou rozdělené do deseti kapitol, na jejichž počátku vždy najdete stručný úvod do „tématu“. Naučíte se vařit francouzské polévky, předkrmy, hlavní jídla i dezerty. Dozvíte se spoustu zajímavého o francouzských omáčkách, které jsou podle mnohých skutečnou korunou každého dobrého jídla, o jednotlivých druzích masa, drůbeže, ryb a zeleniny. Všechny recepty jsou stručné a srozumitelné, neboť Childová vždy myslela především na amatéry, a samozřejmě nechybí ani přesné údaje o jednotlivých ingrediencích.

Knihu vydalo nakladatelství Jota, www.jota.cz, cena 598 Kč

Snadno & rychle

Pod taktovkou Romana Vaňka

Fenomén a hybatel české gastronomické scény se další položkou z řady svých výjimečně úspěšných kuchařek obrátil k pokrmům, které připravíte v průměru za půl hodiny. Srozumitelně a bez zbytečných příkras se naučíte nebo si zopakujete přesně 111 jídel z běžně dostupných surovin. Recepty jsou rozděleny do devíti kapitol, doprovází je na 200 fotografií a je radost podle nich vařit. Dokonce i když v souladu s dnešní uspěchanou dobou vlastně vůbec nemáte čas… půjde to kupodivu snadno a rychle.

Vydává nakladatelství Prakul Production, cena: 399 Kč

Menu podle Koko

Kuchařka plná videí

Veronika Koko Kokešová, známá coby blogerka a moderátorka Koko, se do tvorby první kuchařské knihy pustila se stejnou vervou a vášní, s jakou pro vás od roku 2012 připravuje slavný, cenami ověnčený web MENUdomu.cz. Koko zkouší ve své kuchyni možné i nemožné, svým čtenářům představuje suroviny, s nimiž při vaření pracuje, a podrobně jim vysvětluje postupy také prostřednictvím videí, kde se hodně vaří, směje a zase vaří. A dobrého jídla, smíchu a nejen toho je plná i její kuchařka.

Menu podle Koko obsahuje kapitoly reprezentující konkrétní sezónu nebo surovinu – jídla lze mezi sebou kombinovat podle chuti. Těšit se tak můžete na menu ze dvora i z pastviny, menu houbové, myslivecké, bezmasé či rozkvetlé.

A proč kuchařka plná videí? Každý recept navíc obsahuje QR kód, díky němuž si budete moct přehrát video a vařit tak s bezprostřední Koko tváří v tvář. Videa budou umístěna na jejím blogu, kde si můžete ke konkrétním receptům přečíst doplňující informace a užitečné rady, které už se do knihy nepodařilo vtěsnat. Videa se od října 2014 postupně spouštějí také na nejnavštěvovanější české internetové televizi Stream.cz, která je základnou Veroničiných pořadů MENU domů a MENU v sezóně.

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz, cena 499 Kč

Tajemství syrové stravy

90 nejlepších raw receptů z kuchyně Secret of raw

Kuchařka Tajemství syrové stravy vám přináší unikátní výběr jídel připravovaných podle principů veganské raw stravy. Jedná se o nejnovější trend přístupu k přípravě jídel a životu. Raw (nebo také vitariánská) kuchyně pracuje pouze s přírodními surovinami rostlinného původu, které se zpracovávají za syrova. Budete překvapeni, co vše je možné vytvořit, a jak skvěle jídla chutnají a vypadají. Díky téměř dvěma letům provozu restaurace Secret of raw a cukrárny Sweet secret of raw, stovkám vyzkoušených receptů a postupů, tisícům připravených jídel a dezertů mohli autoři v knize s devadesáti skvělými, chutnými a zdravými raw recepty zúročit svoje zkušenosti a předat vám je.

Stejně jako celý koncept Secret of raw je kuchařka Tajemství syrové stravy postavena na myšlence přinášet lidem do života radost. Ať už je to radost ze skvělého jídla, z nalezení životní cesty, nové životní energie a zdraví nebo ze sdílení zážitků s přáteli u dobrého jídla. Recepty jdou od jednoduchých polévek a salátů až po komplexní jídla s delší přípravou, jako je například veganská raw koprovka, svíčková nebo houbové palačinky – vše bestsellery restaurace Secret of raw. Každý recept je na samostatné stránce spolu s celostránkovou fotkou na druhé. Najdete zde i tipy na ingredience, postupy a další vychytávky, aby se vám příprava jídla vždy vydařila.

Nedílnou součástí projektu je vznikající portál rawkucharka.cz, kde se budou objevovat bonusová videa, recepty, tipy a triky. Také bude k dispozici blog, na kterém můžete sdílet svoje úspěchy nebo se radit s ostatními.

Když vaří můzy

Dobře vyladěná kuchařka

Autorka Jitka Novotná představuje zajímavou kuchařku, která přináší kromě receptů 16 rozhovorů s výraznými osobnostmi klasické hudby.

Na čem si pochutná operní diva? Vymění někdy dirigent taktovku za vařečku? Kdo je vyhlášený labužník? Nejen o své recepty se podělí Radek Baborák, Jiří Bělohlávek, Kateřina Englichová, Marie Fajtová, Jitka Hosprová, Simona Houda Šaturová, Jakub Hrůša, Marko Ivanović, Roman Janál, Ondrej Lenárd, Štefan Margita, Dagmar Pecková, Libor Pešek, Leoš Svárovský, Magdalena Švecová, Ivan Ženatý.

Hlavním tématem je vaření, ale nahlédnete také pod pokličku soukromého života umělců. Objevíte, že vztah k jídlu až překvapivě koresponduje s jejich charaktery a s přístupem k hudbě a životu jako takovému. Z obdivovaných postav pódia se nad prostřeným stolem stávají bytosti sympaticky blízké. Zpovídané umělce spojuje jejich účinkování na festivalu Smetanova Litomyšl. Rozhovory doplňují snímky z nezapomenutelných koncertů. Autorkou fotografií pokrmů je Alena Hrbková, patřící ke špičkovým fotografům jídla.

Karolína

Domácí kuchařka

Kniha je oslavou domácího vaření. Gastronomická novinářka, písničkářka a matka tří dětí Karolína Kamberská ve svých receptech vychází z tradic našich babiček, ale přetváří je pro 21. století. Recepty předávané z generace na generaci, kuchařská invence i inspirace z cest tvoří praktickou výbavu pro všechny, kterým záleží na tom, aby chvíle u společného stolu byly malou každodenní radostí.

Podstatným rozšířením nabídky jídel z televizního pořadu "Karolína, domácí kuchařka" vznikla pestrá kolekce receptů, které vám pomohou vařit nápaditě, z dostupných surovin a v krátkém čase. Karolína dobře zná z vlastní zkušenosti všechny zapeklité situace, které moderní hospodyně doma čekají. A její kuchařka je řeší s bravurou, vtipem a pochopením.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty