Suroviny
Yakitori omáčka
- sójová omáčka 125 ml
- mirin 125 ml
- saké 60 ml
- voda 60 ml
- třtinový cukr 2 lžičky
Postup přípravy
- Bambusová napichovátka namočte do studené vody na minimálně 30 minut. Do menšího hrnce dejte sójovou omáčku, mirin, saké, vodu, 2 lžičky třtinového cukru a zelenou část z jedné jarní cibulky a prudce přiveďte k varu. Jakmile omáčka začne vřít, stáhněte plamen a nechte vařit nezakryté na velmi mírném ohni do zredukování na polovinu (cca 30 minut). Zredukovanou omáčku nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Třetinu omáčky odlijte a ponechte na servírování.
- Bílé až světle zelené části jarních cibulek překrájejte na zhruba 2,5 cm velké kousky. Zbývající části jarních cibulek můžete nakrájet nudličky, které namočte do studené vody, čímž se krásně zkroutí.
- Kuřecí stehenní řízky nakrájejte na 2,5 cm velké kostky, které spolu s nakrájenou jarní cibulkou střídavě napichujte na namočená napichovátka. Grilovací rošt jemně potřete slunečnicovým olejem. Špízy grilujte na rozpáleném grilu z obou stran dozlatova. V průběhu grilování špízy potírejte připravenou yakitori omáčkou, která by vám měla zkaramelizovat. Ugrilované špízy na závěr potřete zbylou třetinou yakitori omáčky. Podávejte s rýží a najemno nakrájenou natí jarní cibulky.