Suroviny
- moučkový cukr 112 g
- vejce 2 kusy
Rostlinný olej 100 ml
- pomeranč 1 kus
- celozrnná mouka 112 g
- skořice 1 lžička
- muškátový oříšek 1 špetka
- sůl 1 špetka
- mrkev (nastrouhaná, zbavená šťávy) 170 g
- žervé 60 dkg
- med 1 dávka
- marcipán (obarvený) 1 dávka
Postup přípravy
V míse si smíchejte cukr, celá vajíčka, olej, nastrouhanou pomerančovou kůru a pomeračncou šťávu, kterou předem vymačkáte. Ještě před vymačkáním si pomeranč rozdělte na dvě části, protože druhou půlku budete potřebovat do krému. Celou směs nechte promixovat.
Když máte směs umíchanou, přidejte mouku s kypřicím práškem. Ten do mouky předem zamíchejte. Přidejte skořici, trošku muškátového oříšku a špetku soli. Tyto přísady si předem jemně namelte. Vše dejte do formy mixovat. Mixovat stačí jen chvilku, jde opravdu jen o propojení směsi. Nakonec přidejte nastrouhanou mrkev.
Mrkev smíchejte s těstem a směs rozprostřete po celé pečicí formě. Dejte péct do předem vyhřáté trouby. Pečte pomalu při 150 stupních zhruba 30 až 40 minut. Zatímco se koláč peče, připravte si krém, kterým koláč nakonec potřete. Potřebovat budete sýr typu žervé a pomerančovou šťávu. Vždy je lepší vyndat si pomeranč z lednice o chvíli dříve, než ho budete mačkat, protože změklý vydá více šťávy. Šťávu nalijte opatrně k sýru a pozor na pecičky. Pak přidejte trochu medu a krém našlehejte. Stáhněte jej z okrajů mísy a nechte v lednici vychladnout asi půl hodiny.
Předem si připravte dva kusy marcipánu, který si obarvíte na oranžovo a zeleno, a z něho si vytvořte malé mrkvičky. U mrkví nezapomeňte na mrkvovou nať, kterou uděláte tak, že zploštíte zelenou kuličku a nakonec ji pokrájíte nožíkem, aby nať co nejvíce připomínala.
Když krém ztuhne a těsto vychladne, nastává moment, kdy je třeba všechno spojit. Na vrch dortu namažte krém, po povrchu ho rozetřete špachtličkou a dozdobte mrkvičkami.
Další novinky a zajímavé tipy najdete na Facebooku pořadu Božské dorty od Markéty.