Dezert
- hladká mouka 250 g
- máslo 250 g
- ocet 2 lžíce
- vejce 2 ks
- jablka 1 kg
- cukr
- skořicový cukr
- sušené rozinky
- strouhanka 2 hrsti
- moučkový cukr (na posypání)
Jablečné sušenky
- jablka 2 ks
- čokoládová poleva (tmavá)
- čokoládová poleva (bílá)
Postup přípravy
- Jablka omyjeme, nakrájíme na plátky a odstraníme jádřince.
- Takto připravená jablka obalujeme z obou stran v tmavé čokoládě a klademe na pečicí papír. Když je poleva lehce zatuhlá, pokapeme sušenky ještě trochou bílé polevy.
- Servírujeme s máslovým jablkovým závinem
Máslový jablkový závin s jablečnými sušenkami
- Ze všech surovin vypracujeme těsto, které dáme na hodinu uležet do lednice. Mezitím si oloupeme a nastrouháme jablka.
- Těsto vyválíme na 3 mm tlustou placku, posypeme trochou strouhanky a nastrouhanými jablky.
- Poté skořicovým a krupicovým cukrem dle kyselosti jablek a také rozinkami a oříšky. Zabalíme do rolády (jako klasický štrúdl).
- Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut, poté na 250 stupňů. Po vyndání potíráme rozšlehaným vejcem a sypeme moučkovým cukrem.