Na marinádu
- olej 15 lžic
Na bylinkové špecle
- vejce 3 kusy
Head
- koření sůl 1 dávka
Postup přípravy
1. Vykostíme si králičí stehna.2. Česnek nakrájíme na tenké proužky, asi dva stroužky prolisujeme, 2-3 chilli papričky zbavíme zrníček a nakrájíme nadrobno.3. Přidáme sladkou papriku a trochu soli a králičí maso naložíme do této marinády a necháme do druhého dne.4. Na druhý den přidáme slaninu nebo uzený bok, mrkev na kolečka (může být i další kořenová zelenina celer a petržel) a dáme péct v přikrytém pekáči do trouby. Po 30 minutách dopékáme další hodinu králíka bez poklopu dozlatova.5. Na přílohu – bylinkové špecle - smícháme suroviny do hladkého těsta, které necháme hodinu odpočinout. Pak přes síto s velkými oky nebo haluškovač prolisujeme špecle do vařící vody – tu už nesolíme. Když špecle vyplavou na povrch asi po dvou minutách, tak je dáme do ledové vody, aby se nám neslepily. Teprve před podáváním orestujeme na sádle. Teplota:180 a 100°CVhodné pro vegetariány: nePočet porcí: 4Obtížnost: pro mírně pokročiléNárodní kuchyně: českáDoba přípravy: 1-30 minut + 12 až 24 hodin marinováníČas vaření: 1-2 hodinyRecipe category: hl. chod/ marináda/ příloha/ vaření/ pečení
Hlavní chod:Marinovaný králík proložený uzeným bůčkem a kořenovou zeleninou, jako příloha orestované bylinkové špecle
postup:1. Vykostíme si králičí stehna.2. Česnek nakrájíme na tenké proužky, asi dva stroužky prolisujeme, 2-3 chilli papričky zbavíme zrníček a nakrájíme nadrobno.3. Přidáme sladkou papriku a trochu soli a králičí maso naložíme do této marinády a necháme do druhého dne.4. Na druhý den přidáme slaninu nebo uzený bok, mrkev na kolečka (může být i další kořenová zelenina celer a petržel) a dáme péct v přikrytém pekáči do trouby. Po 30 minutách dopékáme další hodinu králíka bez poklopu dozlatova.5. Na přílohu – bylinkové špecle - smícháme suroviny do hladkého těsta, které necháme hodinu odpočinout. Pak přes síto s velkými oky nebo haluškovač prolisujeme špecle do vařící vody – tu už nesolíme. Když špecle vyplavou na povrch asi po dvou minutách, tak je dáme do ledové vody, aby se nám neslepily. Teprve před podáváním orestujeme na sádle.