Worcesterská omáčka, známá pro svou unikátní chuť, je ikonickou součástí světové kuchyně. Tato tmavá, aromatická omáčka je oblíbená nejen v tradičních britských jídlech, ale i v globální gastronomii. Jaká je však její historie, z čeho se vyrábí a jak ji lze v kuchyni použít?
Worcesterská omáčka má bohatou historii a nezaměnitelnou chuť. Tušíte, z čeho se vlastně vyrábí?
Historie worcesterské omáčky
Historie této omáčky sahá do 19. století, kdy byla poprvé vyrobena v anglickém městě Worcestershire. Za vznikem stojí lékárníci John Wheeley Lea a William Henry Perrins, kteří ji vytvořili na základě receptu údajně přivezeného z Indie.
První várka omáčky se však nezdála být příliš chutná, a navíc se kolem sudu s naloženými ingrediencemi linul nepříjemný zápach, a tak ho oba muži odložili do sklepa. Po téměř dvou letech, během nichž došlo k fermentaci, se chuť výrazně zlepšila. Výsledkem byla omáčka, která se brzy stala oblíbenou nejen ve Velké Británii, ale po celém světě. Společnost Lea & Perrins začala omáčku komerčně vyrábět v roce 1837 a dodnes je považována za nejautentičtější značku worcesterské omáčky.
Worcesterská omáčka se často přidává do dresinku na salát Caesar. Připravte jej podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pravý a původní recept na salát Caesar
Zajímavosti o worcesterské omáčce
- Geografická ochrana – Originální worcesterská omáčka Lea & Perrins je chráněna geografickým označením původu a vyrábí se pouze ve městě Worcestershire.
- Tajemství receptu – Přesné složení a poměr ingrediencí je přísně střeženým tajemstvím.
- Oblíbenost v USA – Worcesterská omáčka se stala nesmírně populární v USA, kde je považována za nepostradatelnou přísadu v barbecue omáčkách.
Vyzkoušejte trhané maso s domácí BBQ omáčkou podle videopostupu
Kompletní recept najdete ZDE: Fantastické trhané vepřové maso v domácí BBQ omáčce
Z čeho se worcesterská omáčka vyrábí?
Základem worcesterské omáčky je komplexní směs ingrediencí, která zajišťuje její bohatou chuť. Mezi hlavní složky patří:
- Ocet – Jako základ slouží vinný nebo sladový ocet, který dodává omáčce kyselost.
- Melasa – Přidává sladkost a hloubku chuti.
- Ančovičky – Malé fermentované ryby jsou klíčem k výrazné slané chuti umami.
- Cibule a česnek – Jemně dochucují směs.
- Tamarindová pasta – Exotická ingredience, která omáčce přidává sladkokyselý tón.
- Koření a bylinky – Hořčičné semínko, zázvor, hřebíček, skořice nebo černý pepř doplňují chuťový profil.
Proces výroby zahrnuje fermentaci, která trvá 18 měsíců. Tím se jednotlivé chutě propojí a vznikne charakteristická harmonie sladké, slané, kyselé a kořeněné chuti.
Použití worcesterské omáčky v kuchyni
Worcesterská omáčka je univerzálním dochucovadlem, které se využívá v řadě pokrmů:
- Maso – Je ideální pro marinády na grilování, zlepšuje chuť steaků, hamburgerů nebo žeber.
- Omáčky – Přidává se do rajčatových i smetanových omáček, aby zvýraznila chuť, skvěle ladí třeba s hořčičnou omáčkou.
- Polévky a dušená jídla – Zjemňuje a zintenzivňuje chuť vývarů, gulášů a ragú.
- Salátové dresinky – Je oblíbenou složkou v salátu Caesar.
- Nápoje – Worcesterská omáčka je klíčovou ingrediencí v koktejlu Bloody Mary.
Tato omáčka má schopnost dodat pokrmům „to něco navíc“, což z ní činí základní dochucovadlo v mnoha domácnostech i profesionálních kuchyních.
Zdroj: www.delicious.com.au
Prima tip z redakce: Zkuste přidat trochu worcesterské omáčky do klasického bramborového salátu, dodá mu šmrnc
Kompletní recept najdete ZDE: Klasický recept na bramborový salát
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH