Šťavnaté ovoce z ohně: Připravte si na grilovačce sladkou pochoutku plnou letní chuti
Zdroj: iStock
Šťavnaté ovoce z ohně: Připravte si na grilovačce sladkou pochoutku plnou letní chuti
Zdroj:
iStock
Letní grilovačka nemusí být plná masa a ničeho jiného. Zkuste letos ozvláštnit své menu něčím sladkým, osvěžujícím a nevšedním. Šťavnaté ovoce mile překvapí vaši rodinu, přátele, ale skvěle se hodí třeba i na svatební hostinu. A příprava není nijak náročná, však uvidíte!
Na grilování vybírejte spíš pevnější druhy ovoce, jako broskve, nektarinky, ananas, jablka, hrušky nebo banány. Tyhle plody vydrží teplo a zůstanou krásně šťavnaté. Nakrájejte je na větší kusy nebo půlky, aby se na grilu nerozpadly. Nicméně pokud máte k dispozici třeba i jahody nebo meloun, nebojte se experimentovat – máme pro vás několik receptů, které vám ukážou, jak na to.
Perfektní letní saláty s grilovaným ovocem:
Co se děje, když hodíte ovoce na gril?
Kouzlo se skrývá v karamelizaci. Teplo z ohně totiž aktivuje přírodní cukry v ovoci, které začnou hnědnout a dodají plodům intenzivnější a sladší chuť. Navíc lehké opékání zvýrazní aroma a přidá jemnou kouřovou chuť, která je nenahraditelná!
Před grilováním můžete ovoce lehce potřít medem, limetkovou šťávou nebo posypat skořicí pro vylepšenou vůni a chuť. Grilujte na středním plameni a ovoce otáčejte jen jednou nebo dvakrát, aby se dobře opeklo a neztratilo svou šťavnatost. Takto připravené ovoce je skvělé jako dezert s jogurtem či zmrzlinou, ale také jako netradiční příloha k masu nebo na dochucení salátů.
Grilované ovoce můžete jíst samotné, ve špízu, se zmrzlinou, ale klidně i v koláči:
Nebojte se zkoušet nové kombinace, grilované ovoce je na přípravu jednoduché, chutné a dodá vaší grilovačce sladký nádech léta! Stačí pár základních surovin a trochu kreativity, díky které vznikne během pár minut sladká chuťovka z ohně. Pokud vám naše recepty ještě nestačí, máme pro vás pár favoritů, kde má hlavní slovo kromě ovoce i grilovaný sýr nebo kuřecí špíz!
Zdroj: autorský text