Suroviny
- beraní rohy
- voda 450 ml
- ocet 150 ml
- cukr 40 g
- sůl 15 g
- bobkový list 2 ks
- nové koření 2 kuličky
- celý pepř 8 kuliček
- hořčičné semínko 1 lžička
Připravte nakládané beraní rohy podle videoreceptu s Těhotným kuchařem
Zavařený beraní rohy potřebuješ k pečenýmu a grilovanýmu masu stejně jako bulvár Hanychovou. Ve stavu technologický zralosti jsou beraní rohy tehdy, když zežloutnou. Můžeš je samozřejmě nechat plně zčervenat. Jednu rostlinu mám klasických, druhou pálivých.
Postup přípravy
- Rohy uštípni i s tím stonkem, propláchni je a zalej horkou vodou z konvice, ať jsou všechny ponořený. Ony ty svině stejně budou plavat, tak je musíš něčím zatížit. Nech je 15 minut odstát, líp se ti pak budou ládovat do sklenic.
- Mezitím si uvaříš lák. Vodu s octem, cukrem a solí rozmícháš a necháš přejít varem. Ten poměr je přibližně na 2 sklenice, který jsem zavařoval já. Pro větší množství si to vynásob.
- Na 1 sklenici si připrav 1 bobkový list, 1 kuličku novýho koření, 4 kuličky celýho pepře a ½ lžičky hořčičnýho semínka.
- Koření hoď na dno sklenice a naláduj tam beraních rohů, co se do tý sklenice vejde. Naplněný sklenice zalij převařeným a ještě horkým lákem. Pořádně utáhni víčko.
- Sklenice dej do hrnce, zalij horkou vodou z rychlovarný konvice a zavařuj 20-25 minut při 85-95 °C. Hotový to obrať víčkem dolů a za 3 týdny je můžeš chroupat jako Shrek vojáky lorda Farquaada.

Vyzkoušejte oblíbenou zeleninovou čalamádu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Čalamáda ze zelí, paprik a mrkve: Prověřený recept na oblíbenou zeleninovou chuťovku
Uchovejte přebytky ze zahrádky ve sklenici. V zimě jako když najdeš :)
Někdy bývá příroda štědrá, a když se tak stane, bývá to většinou v jednu chvíli. Najednou nevíte, co s těmi záplavami rajčat, paprik či cuket honem rychle udělat, aby nepřišly vniveč. Hitem posledních let je třeba výtečný pečený kečup. Pečením se chuť rajčat báječně zvýrazní a výsledná omáčka je plná chuti. Nebo můžete vsadit na klasiku a připravit zavařené lečo z letní zeleniny. V zimě stačí opéct kousek klobásy, přidat zeleninu ze sklenice a vmíchat vejce. Obdobně funguje i omáčka Uncle Ben's s cuketou, která se zase skvěle hodí pod maso. Jako chuťovku můžete připravit výborné nakládané papričky plněné čerstvým sýrem.