Suroviny
- cherry rajčata 250 g
- česnek (drcený) 1 stroužek
- vodka 1 lžíce
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
- worcesterová omáčka 1 lžička
- křen (nastrouhaný) 1 lžička
- citronová šťáva (z jednoho citronu)
- citronová kůra (z jednoho citronu)
- tabasco 1 lžička (nebo dle chuti)
- zelené olivy (vypeckované, nakrájené na kolečka) 50 g
- řapíkatý celer (nakrájený na tenké plátky) 2-3 řapíky
- sýr s modrou plísní (např. Zlatá niva) 100-150 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Ve středně velké míse smíchejte na půlky překrojená rajčátka, česnek, vodku, olej, worcester, křen, citronovou šťávu a kůru a tabasco.
- Důkladně promíchejte tak, aby rajčata byla důkladně pokrytá marinádou. Zakryjte a nechte marinovat v lednici 1-2 hodiny. Poté mísu z lednice vyndejte a nechte salát dojít do pokojové teploty.
- Na velký talíř nebo nízkou mísu nakrájejte nebo nalámejte modrý sýr. Na něj pak rovnoměrně rozložte rajčatovou směs a pokapejte zbývající marinádou z misky.
- Navrch salátu rozložte nakrájené řapíky celeru, lístky celerové natě a nakrájená kolečka z oliv. Dochuťte solí a pepřem.
Prima tipy: Pokud chcete vynechat vodku, můžete místo ní do marinády šplíchnout bílý nebo červený vinný ocet. S ingrediencemi si můžete i variabilně pohrát. Podle chuti přidejte víc citrusové chuti, hodí se i ančovičky, pečené červené papriky nebo chilli papričky. Místo sýra s modrou plísní lze použít mozzarellu. Jako příloha jsou vhodné opečené tousty.
Vyzkoušejte také tradiční řecký salát s fetou podle návodného videoreceptu
Kompletní recep tnajdete ZDE: Řecký salát – autentický recept na prázdninovou klasiku, jak ji dělají Řekové