Pokud máte rádi japonskou kuchyni, tento článek je přesně pro vás. Vybrala jsem pro vás dva podniky, do kterých se velice ráda vracím – především kvůli zelenému čaji a nezapomenutelným japonským pokrmům.
Víte, kam vyrazit na kvalitní zelený čaj nebo skvělou japonskou kuchyni? Máme pro vás dva tipy!
Do Japonska jsem se zamilovala už před delší dobou a není tedy divu, že jsem nadšená z každého nově otevřeného podniku, který mi tuto krásnou zemi připomene. Dnes bych vám ráda představila dva podniky, které velice ráda navštěvuji. Prvním je japonská coffetearia Momoichi, druhým japonská restaurace Yamato. Tak pojďme na to!
Momoichi Coffetearia モモイチ喫茶店
Když jsem se dozvěděla o podniku Momoichi, mé srdce zaplesalo. Kavárna či čajovna v takovém tom čistém, minimalistickém stylu s japonskými dobrotami mi v centru hodně chyběla. Ano, ráda piju kávu, ale v posledních letech jsem si vybudovala závislost na zeleném čaji. Dokázala bych ho pít snad ke všemu a po mé cestě po Japonsku se potřeba pít opravdu dobrý čaj ještě zvýšila. Proto si návštěvu Momoichi vyloženě užívám – samotná příprava čajů je "show". K tomu všemu si můžete dát i něco dobrého k jídlu, jako např. závitek z rýžového papíru, známý japonský pokrm okonomiyaki, polévku s udon nudlemi nebo třeba onigiri (přítomnost této svačinky mě při první návštěvě potěšila snad nejvíc). Čas od času také pořádají speciální akce, kdy si např. můžete vychutnat čaj matcha s domácím wagashi (japonské sladkosti) od Kláry Poskočilové. Stejně tak musím vyzdvihnout obsluhu: zatím se mi nestalo, že by se na mě někdo neusmál, vždy mě uvítají se sklenicí vody a voňavým ubrouskem, no prostě sen. Věřím, že to tak bude i nadále.
Pokud tedy hledáte místo, kde bude pití čaje zažitkem, rozhodně vyražte do Momoichi v Římské ulici.
Yamato
Druhým tipem je známá restaurace Yamato, opět na Vinohradech. Návštěvy v této restauraci byly vždy skvělým zážitkem – toto místo si vlastně ze začátku nejvíc oblíbil můj otec.
Kromě sushi tu totiž ochutnáte i vepřový bůček po japonsku, řadu dalších masových pokrmů (Japonci sice konzumují hovězí maso aj. daleko méně než my, ale jejich úpravy opravdu stojí za to), včetně japonského masa wagyu. Navíc celý průběh večera je vždy skoro až rituálem, připomínkou elegantního Japonska. Tomu napomáhá způsob servírování jídla, kdy si velice často s rodinou dáváme několik menších jídel a společně uzobáváme. Když ale přijde řada na sushi, často si každý objednáme tu svou rolku – a jasně vede Midori maki.
Určitě neváhejte a do Yamata vyražte, adrese je U kanálky 14!
Připravila Tereza Pánková
redaktorka FTV Prima