Vinný střik se zrodil téměř před 200 lety v Maďarsku a jeho sláva neustává

Přemýšleli jste už někdy o tom, odkud pochází střik, nebo dokonce o tom, kdo byl první člověk v historii, který přidal sodovku do vína? Možná vás to překvapí, ale mluvíme o skutečném maďarském vynálezu, jehož historie se dá datovat k přesnému dni.

Stalo se tak 5. října 1842, kdy András Fáy, jeden z největších literárních a společenských aktivistů maďarského reformního umění, pozval do svého vinného sklepa ve Fótu Mihálye Vörösmartyho a několik jeho přátel umělců, včetně Árnyose Jedlika. Ačkoli setkání přátel mělo být věnováno vinobraní a rozpravám o umění, ve skutečnosti se jednalo o rozhodující událost v dějinách maďarské vinařské kultury.

Jedlik vyrobil první láhev sodovky, kterou vzal s sebou na setkání s přáteli, kde na statku Fáy k velké spokojenosti ostatních připravil první střik na světě. Nejprve se mu kvůli německým vlivům říkalo spritzer, ale díky Vörösmartymu brzy dostal maďarské jméno ‚fröccs-střik‘. Básník později tento historický okamžik zvěčnil pro potomky ve své básni Fóti dal (Píseň o Fótu), verš „perla ve víně stoupá vzhůru“ v básni připomíná první popíjení střiku na světě.

Základem a podstatou přípravy střiku je správný poměr vína a sody ve sklenici. Dnes existuje mnoho různých druhů střiků, každý s jiným poměrem nebo složením. Je důležité si uvědomit, že pouze z dobrého vína lze připravit dobrý střik, ale existují vína, která jsou natolik výjimečná nebo kvalitní, že by se neměla ředit.

Kromě toho se na střiky nedoporučuje používat červené víno, ale raději kvalitnější bílé víno. V letních vedrech nebo u těch, kteří dávají přednost sladším chutím, jsou stále oblíbenější střiky z růžového vína. Kyselejší vína nejsou na střik nejvhodnější. Nejlepšími víny na přípravu střiků jsou především Ryzlink vlašský nebo Rulandské šedé.

Dbejme také na to, aby víno nebylo ani příliš studené, ani příliš teplé. Nejlepší střiky jsou z vín chlazených ve sklepě, která mají kolem 10-12 stupňů Celsia, což znamená, že jsou příjemně chladivé i v letním horku, ale nebolí vás z nich v krku. Základním pravidlem pro přípravu dobrého střiku je, že víno se vždy lije na dno sklenice a soda, vychlazená na stejnou teplotu, jakou má víno, se přidává potom.

Vyzkoušejte oblíbený Aperol Spritz podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Aperol Spritz: Namíchejte si oblíbený letní drink

Nejznámější typy střiků

Střik je součástí maďarského dědictví od roku 2013. Existuje mnoho různých druhů, které se odvíjejí od množství vína a přidané sodové vody. Málokdo to ví, že název střik se dnes používá i pro jiné alkoholické i nealkoholické nápoje. Navíc existuje mnoho různých podtypů pojmu ‚fröccs-střik‘. Níže  uvádíme ty nejznámější:

  • Kisfröccs (Malý střik)

Malý střik je bezpochyby jedním z nejznámějších nápojů, který se míchá z vína a sody. (1 dl vína a 1 dl sody).

  • Hosszúlépés (Dlouhý krok)

Je prakticky zředěná verze malého střiku, kdy se do 1 dl vína přidají 2 dl sodové vody. Oblíbený je zejména v létě, kdy je hydratace nezbytná; těžko najdete lepší osvěžení.

  • Nagyfröccs (Velký střik)

Velký střik je považovaný za předka všech střiků. Když někdo požádá jenom o střik, obvykle se myslí právě tento. K přípravě potřebujeme 2 dl vína a 1 dl sody.

Další typy střiků

  • Házmester (Domovník): 3 dl vína + 2 dl sody
  • Krúdy-fröccs (Krúdyho střik): 9 dl vína + 1 dl sody
  • Kisházmester (Malý domovník): 1 dl vína + 4 dl sody
  • Nagyházmester (Velký domovník): 4 dl vína + 1 dl sody
  • Polgármester (Starosta): 6 dl vína + 4 dl sody
  • Alpolgármester (Místostarosta): 4 dl vína + 6 dl sody
  • Spriccer: 5 dl vína + 1 dl sody
  • Maflás (Pohlavek): 5 dl vína + 5 dl sody
  • Lámpás (Lucerna): 15 dl vína + 5 dl sody
  • Puskás-fröccs (Puskásův střik, neboli 6:3): 6 dl vína + 3 dl sody
  • Kőművesfröccs (Zedníkův střik): 25 dl vína + 5 dl sody

Náplavkőőő: festival maďarských chutí okoření druhý zářijový víkend v Praze na Náplavce

Festival Náplavkőőő proběhne v pátek (13. 9.) od 13 do 22 hod., v sobotu (14. 9.) od 10 do 22 hod. a v neděli (15. 9.) od 10 do 16 hod. Těšit se můžete na bezmála 40 stánků, které budou nabízet teplé i studené delikatesy, koření, víno a další ukázky maďarské gastronomie a kultury v té nejautentičtější podobě. Zúčastní se výhradně držitelé značky Hungarikum, která garantuje, že vše, co na místě ochutnáte nebo uvidíte, bude opravdové jako v Maďarsku. Na Náplavkőőő nebude žádné vstupné, platit se bude jen útrata u jednotlivých stánků (přes Qerko i bezhotovostně).

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty