Změna jídelníčku má smysl! Středomořská strava posiluje mozek a snižuje riziko demence o čtvrtinu
Středomořská kuchyně
Zdroj: iStock
Středomořská kuchyně
Zdroj:
iStock
Ve Velké Británii se pustili do zkoumání vlivu středomořské stravy na lidské zdraví. Vědci zjistili, že některé druhy jídla dokážou snížit riziko demence, a to dokonce o čtvrtinu. Správný jídelníček má evidentně na naše zdraví ještě větší vliv, než jsme si doposud mysleli.
Středomořská strava je plná minerálů, olejů, vlákniny a vitaminů. V létě si ji na dovolené vychutnává většina turistů do sytosti. Nyní časopis BMC Medicine zveřejnil výzkum vědců, kteří zjistili, že některé potraviny ze středomořské kuchyně zmírňují riziko demence až o 23 %. Při výzkumu bylo sledováno přes 60 000 jedinců z Velké Británie, kteří poskytli databáze lékařských záznamů a informace o životním stylu.
Oliver Shannon, doktor pro výživu a stárnutí na Newcastle University, je hlavním autorem studie. „Demence ovlivňuje životy milionů lidí po celém světě a v současné době existují omezené možnosti léčby tohoto stavu. Hledání způsobů, jak snížit riziko rozvoje demence, je proto hlavní prioritou pro výzkumníky a lékaře. Naše studie naznačuje, že konzumace středomořské stravy by mohla být jednou ze strategií, jak pomoci jednotlivcům snížit riziko tohoto onemocnění,“ říká Shannon.
V průběhu téměř deseti let bylo zaznamenáno 882 případů demence u sledovaných jedinců. Autoři vzali v úvahu genetické riziko demence každého z nich. Zjistili, že lidé, kteří dodržovali přísnou středomořskou dietu, měli o 23 % nižší riziko rozvoje demence ve srovnání s těmi, kteří tuto stravu nedodržovali.
Vyzkoušejte například recept na výtečné cuketové placičky s jogurtovým dipem podle návodného videoreceptu
Výsledky této rozsáhlé populační studie podtrhují dlouhodobé přínosy pro zdraví mozku při konzumaci středomořské stravy, která je bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a zdravé tuky.
Podle vědců však konkretizovat specifickou dietu pro jednotlivce bude ještě předmětem dlouhých výzkumů. Zatím byly pro výzkum využity pouze informace a údaje od lidí s bílými britskými nebo irskými předky. Výsledky jsou tedy založeny hlavně na evropském původu a k určení potenciálního přínosu jsou zapotřebí další studie u širšího spektra populace.
Zatímco neexistují žádné spolehlivé způsoby, jak demenci zcela předcházet, strava bohatá na středomořskou kuchyni umí riziko výrazně snížit.