Ve Velké Británii se pustili do zkoumání vlivu středomořské stravy na lidské zdraví. Vědci zjistili, že některé druhy jídla dokážou snížit riziko demence, a to dokonce o čtvrtinu. Správný jídelníček má evidentně na naše zdraví ještě větší vliv, než jsme si doposud mysleli.
Změna jídelníčku má smysl! Středomořská strava posiluje mozek a snižuje riziko demence o čtvrtinu
Středomořská strava je plná minerálů, olejů, vlákniny a vitaminů. V létě si ji na dovolené vychutnává většina turistů do sytosti. Nyní časopis BMC Medicine zveřejnil výzkum vědců, kteří zjistili, že některé potraviny ze středomořské kuchyně zmírňují riziko demence až o 23 %. Při výzkumu bylo sledováno přes 60 000 jedinců z Velké Británie, kteří poskytli databáze lékařských záznamů a informace o životním stylu.
Nová strategie medicíny
Oliver Shannon, doktor pro výživu a stárnutí na Newcastle University, je hlavním autorem studie. „Demence ovlivňuje životy milionů lidí po celém světě a v současné době existují omezené možnosti léčby tohoto stavu. Hledání způsobů, jak snížit riziko rozvoje demence, je proto hlavní prioritou pro výzkumníky a lékaře. Naše studie naznačuje, že konzumace středomořské stravy by mohla být jednou ze strategií, jak pomoci jednotlivcům snížit riziko tohoto onemocnění,“ říká Shannon.
V průběhu téměř deseti let bylo zaznamenáno 882 případů demence u sledovaných jedinců. Autoři vzali v úvahu genetické riziko demence každého z nich. Zjistili, že lidé, kteří dodržovali přísnou středomořskou dietu, měli o 23 % nižší riziko rozvoje demence ve srovnání s těmi, kteří tuto stravu nedodržovali.
Vyzkoušejte například recept na výtečné cuketové placičky s jogurtovým dipem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Ještě je hodně práce
Výsledky této rozsáhlé populační studie podtrhují dlouhodobé přínosy pro zdraví mozku při konzumaci středomořské stravy, která je bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a zdravé tuky.
Podle vědců však konkretizovat specifickou dietu pro jednotlivce bude ještě předmětem dlouhých výzkumů. Zatím byly pro výzkum využity pouze informace a údaje od lidí s bílými britskými nebo irskými předky. Výsledky jsou tedy založeny hlavně na evropském původu a k určení potenciálního přínosu jsou zapotřebí další studie u širšího spektra populace.
Zatímco neexistují žádné spolehlivé způsoby, jak demenci zcela předcházet, strava bohatá na středomořskou kuchyni umí riziko výrazně snížit.
Zdroj: independent
redaktorka FTV Prima