Sladkosti i koření: Tipy na jedlé dárky ke Dni matek

Přemýšlíte, že byste své mamince chtěli ke Dni matek udělat radost jedlým dárkem? Pak jste na správné adrese. Dnes tu pro vás máme tipy na sladké dobrůtky, koření, jídla ve sklenici nebo nápoje. Věříme, že si vyberete!

Sladká tečka

Cukrářský boutique Věnečky Janeček, který najdete v pražské Pštrossově ulici, se zaměřuje na jeden konkrétní dezert – věneček. Ten nabízí v mini verzi, se sníženým obsahem cukru a pěti odlišných příchutích. Stálou nabídku tvoří klasika v podobě máslového krému, dále čokoládový, pistáciový, citronový a jahodový věneček. K dostání jsou boxy v několika různých velikostech, od 4 do 72 kusů. Věnečky lze objednat předem prostřednictvím e-shopu a následně si je vyzvednout, nebo v rámci Prahy nechat doručit kurýrem.

Pomeranč ve skleničce

Češi jsou národ, který zavařuje vše, co mu přijde pod ruku, a jednou z nejlepších – dokonce v celosvětovém měřítku – je v tomto Jozefína Růžičková a její značka ROSE GARDEN. Její džemy a marmelády opakovaně sklízejí ovace na mezinárodních kláních a svoji sbírku medailí nyní rozšířili o 7 dalších, včetně 2 zlatých, z prestižní soutěže World’s Original Marmalade Awards 2024. Výrobky ROSE GARDEN tak nasbíraly již 103 medailí.

V kategorii Marmelády se sníženým obsahem cukru získala ta vyrobená čistě z červených pomerančů 29 z 30 možných bodů a tím si vysloužila zlatou medaili. „Do této kategorie mohou být zařazeny pouze citrusové marmelády bez přidání dalších ingrediencí, takže z těch mých je tam jen čistý Červený pomeranč a Pomeranč,“ upřesňuje pravidla soutěže Jozefína Růžičková. „I další moje oceněné marmelády mají nižší než standardní obsah cukru, jen 52 % celkového cukru (včetně cukru z ovoce) oproti běžným 60+ %, podle pravidel ale kvůli přidání další složky soutěžily v ‚běžně sladkých‘ kategoriích, v nichž kritéria často jdou více na ruku těm sladším, ale to se nedá nic dělat. Já marmelády vařím proto, aby všem chutnaly, nebyly zbytečně příliš přeslazené a daly se považovat za součást vyváženého jídelníčku, ne aby za každou cenu vyhovovaly vkusu poroty,“ dodává Jozefína. Marmeláda s prostým názvem Pomeranč získala 25 bodů a bronzové ocenění.

Nebo můžete mamince upéct dort podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: New York cheesecake

Nedělní oběd z Lokálu

Co kdybyste nedělní oběd tentokrát připravili vy? Nebo, pokud si nejste jistí v kramflecích, to nechte na šéfkuchařích z Lokálu. Ti pro vás připravili nejoblíbenější česká jídla a uzavřeli je do sklenic. Vám tak stačí vybrat si některou z hotovek, ohřát ji dle návodu a můžete servírovat. V každé sklenici se ukrývají dvě porce. Tak co to bude? Gulášová polévka, rajská hovězí pečeně nebo svíčková? Dobroty (nejen) z Lokálu seženete na e-shopu.

Sladký rumový spirit z Panamy

Rumový spirit Piquero tvoří směs panamských rumů, které se před lahvováním doslazují a obohacují o přírodní aromata. Nápoj hned na první přivonění zaujme tóny lískových ořechů, karamelu a vanilky. V bohaté, jemné chuti dominuje mléčná čokoláda následovaná slaným karamelem, praženými mandlemi či náznakem višní v čokoládě. Závěr je sladký a příjemně zakulacený. Etiketu lahve zdobí jihoamerický pták terej modronohý, který je dle legendy patronem dobrého rumu. Piquero lze zakoupit na e-shopu.

Limitovaná čokoláda

V Ajale vědí, že mateřství je jedním z nejkrásnějších, ale také nejnáročnějších úkolů na světě. Proto jako poděkování všem maminkám vytvořili limitovanou edici čokolád Fika. Fika je slovo, které ve švédštině znamená pauzu, a tu přece maminky přesně potřebují. Švédskou inspiraci tahle tabulka nezapře ani v chuti – voní po kardamomu a vylepšená je typickou švédskou máslovou sušenkou. Touto tabulkou tak můžete maminkám věnovat ten nejcennější Fika zážitek – přestávku, která jim dopřeje sladký únik z každodenního shonu.

Čokoláda Fika vznikla ve spolupráci s Kristinou Lund, alias Děvčetem u plotny. Tahle super máma ví, jak si užít každičký moment do posledního doušku. Nebo v tomto případě spíš do poslední kostičky čokolády.

Nebo jí namíchejte drink podle videoreceptu:

Kompletní recept najdete ZDE: Aperol Spritz

Uzený solný květ pro milovníky grilování

Výjimečná, úžasná, tradiční a v té největší kvalitě. To je mallorská sůl Flor de Sal d' Es Trenc. Seznamte se s „uzeným“ solným květem, který je velmi oblíbený mezi milovníky grilování a je skvělý i na přípravu marinád. Grilovací sezóna budiž zahájena. Solný květ vyniká svou křupavostí a lehce nasládlou chutí. Díky unikátní vlastnosti vytáhne přirozenou chuť pokrmů a rozvine její aroma, takže si můžete vychutnat svoje jídlo na maximum.

Uzený solný květ se vyrábí šetrným studeným zauzením, pomocí kouře z bukového dřeva, které trvá až sedm dní. Díky tomu má tato sůl přirozeně kouřovou chuť a jantarovou barvu. Uzený solný květ se skvěle hodí na grilované pokrmy a na zjemnění polévek a do marinád.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty