Podzimní šípek: 3 zajímavosti nejen ze světa vaření

Dopřát si ho můžete v omáčce k masu, dá se z něj připravit voňavý čaj nebo chutný džem. Řeč je o šípku! Tyto červené plody růže mají různorodé využití v gastronomii i kosmetice.

V Čechách má šípek dlouholetou tradici. Nejlepší doba pro sklizeň je od konce září do října či listopadu, ale vždy záleží na tom, jak vypadají samotné šípky. Plody by měly být tvrdé, lesklé a krásně červené.

Skvělý zdroj vitaminu C

Leckdy se mluví o tom, jak jsou pro doplnění vitaminu C nejlepší citrusy. Přitom ale existují jiné plodiny, které jsou na něj daleko bohatší. Perfektním tipem jsou právě šípky, zdroj vitaminu C přímo z divoké přírody. Jeho množství ovlivňuje řada věcí, jako například způsob sušení plodů, skladování nebo příprava.

Vždy louhovat

Možná se vám to úplně nezdá, ale pokud se pustíte do přípravy šípkového čaje, myslete vždy na jednu věc. Je třeba plody rozdrtit a louhovat ve studené vodě několik hodin. Zalití vroucí vodou by totiž ničemu neprospělo, spíš byste přišli o veškeré cenné živiny.

Objevte šípkový olej

Jistě jste už slyšeli o avokádovém, dýňovém nebo třeba konopném oleji, že? Existuje ale i šípkový olej. Často se využívá v kosmetice, ale snadno koupíte i takový, který si můžete přilít do tepelně neupravovaných pokrmů nebo si ho dát jen tak na lžičce.

Zdroj: redakce, healthline.com; zdroj foto: iStock a Unsplash

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty