U každého přípitku je ve slušné společnosti zvykem otevřít bublinky nebo, jak se v našich končinách říkává, „šampáňo“. Proč byste ale na toto slůvko měli zapomenout a na místo něj užívat obecnější sekt? A který sekt je nejlepší?
Na přípitek jedině bublinky. Proč vás bude bavit sekt kvašený v lahvi?
Počátky vzniku sektů čili pro laiky vín s bublinkami jsou dle tradičních pramenů spjaty s benediktinských mnichem Domem Perignonem z oblasti Champagne, jehož jméno dodnes nesou jedny z nejslavnějších „šampáň“ na světě. Faktem nicméně je, že první bublinky nespatřily světlo světa na kontinentu, ale ve Velké Británii, a to již v polovině 17. století.
„Sekty ze Champagne bývají považovány za nejlepší na světě, ale vynikající bublinky můžete ochutnat všude ve světě,“ vysvětluje vinař Petr Cibulka, který své sekty nechává zrát v historickém letohrádku v Mikulově.
Sekt kvašený v láhvi
Pokud si chcete připít kvalitním mokem, vyberte si sekt vyrobený metodou kvašení v lahvích. „V takovém víně vznikají bublinky oxidu uhličitého sekundární fermentací přímo v láhvi, nejsou do něj dodané. Při sekundární fermentaci jsou bublinky drobnější, perlení je jemnější a dojem je vína je elegantnější,“ dodává vinař.
Proč je metoda kvašení v lahvi pro šumivá vína (sekty) to nejlepší? Po období kvašení a následném ležení je víno v kontaktu s kvasničními kaly, těly odumřelých kvasinek. Jak upozorňuje Petr Cibulka, to právě díky nim se víno zakulacuje, stává se strukturnějším a jemnějším a získává typické aroma a chuť.
Tradiční metoda či Champagne?
Metoda kvašení v lahvích se označuje také jako metoda tradiční či metoda Champagne. Označení „Champagne“ mohou ovšem nést pouze sekty ze stejnojmenného francouzského regionu. Ve španělském Katalánsku se takto vyrobené sekty nazývají „Cava“, v Itálli zase hledejte slůvko „Millesimato“, které opětovně značí tradiční metodu kvašení v láhvi. Všude jinde ve světě pak hledejte na etiketách „kvašeno v láhvi“ nebo „methode traditionnelle“.
I když se bublinky ve skleničce ze zřejmých důvodů dosud nikdo nesnažil důsledně počítat, odhady existují. Tipněte si, kolik bublinek v jedné typické sklence (flétně) klasicky kvašeného v lahvi sektu je. Je to 10 000 bublinek, 100 000 bublinek nebo 1 000 000 bublinek?
Při kvašení v láhvi bublinky vznikají sekundární fermentací, nejsou do sektu dodané Zdroj: istockphoto
Jestliže si chcete užít klasické sekty vyrobené tradiční metodou, ale i tichá vína vysoké kvality, to vše s krásnými scenériemi a inspirujícím prostředí, zamiřte na Mikulovsko do letohrádku Port Insel. 400 let starou dominantu Tichého ostrova Petr Cibulka a jeho rodina již 7 let zachraňují. Rovnou si zde můžete zamluvit i řízenou degustaci, při níž vás ohromí nejen vína, ale i malebná atmosféra místa.
Koho zajímá, kolik bublinek najdeme v jedné skleničce sektu, pak vězte, že je to dle odhadů zhruba 1 000 000 bublinek, přičemž některé zdroje uvádějí ještě více!