Jaro a vajíčka k sobě neodmyslitelně patří. Pro někoho jsou superpotravinou, jiní možná podlehli informacím o jejich neblahém vlivu na zdraví. Které vitamíny vajíčka obsahují, čím může být ovlivněna barva žloutku a kolik si jich denně můžete dopřát? Všechno se dozvíte v dnešním článku.
Jak je to s barvou žloutků a které vitamíny v sobě skrývají? Objevte 5 zajímavostí o vejcích
Cholesterol
Ještě před 20 lety se vyšší konzumace vajec nedoporučovala kvůli vysokému obsahu cholesterolu. „Jenže vejce kromě něj obsahují i látky, které jeho účinky zmírňují. Bez obav si tedy můžete dopřát jedno celé vejce denně,“ říká výživová poradkyně Monika Rychlovská Tělupilová.
Vaječné bílky
Vaječné bílky obsahují přibližně 90 % vody a 10 % kvalitních bílkovin. Navíc obsahují minimum tuku a energie. „Jejich konzumace je tedy vhodnou volbou pro ty, kteří se snaží hubnout,“ dodává Monika Rychlovská Tělupilová.
Barva žloutku
Barva žloutku nevypovídá vždy o tom, jestli byly slepice chovány v ekologickém chovu s volným výběhem, ale jde o obsah karotenů ve stravě slepice. Proto je možné, že krásně žluté žloutky mají díky barvivům přidaným do krmiva.
Vitamíny
Kromě plnohodnotných bílkovin jsou vejce také zdrojem vitamínů A, A1, B1, B2, B3 a B6, železa, zinku, fosforu a mědi.
Bílá či hnědá skořápka
Kvalitu vejce opravdu neovlivňuje barva skořápky. Rozdíl může být pouze v pevnější skořápce, kterou mají vajíčka hnědá.
A jak vejce připravit?
Vejce se dají připravit na několik způsobů. Jak je správně uvařit, by mohlo vydat na knihu. Také jste vedli bezpočet podobných debat? Je lepší voda horká, nebo studená? Je nutné přidat ocet? A kolik minut je vlastně akorát?
Naměkko za 4 minuty – Ideální je vařit vejce pokojové teploty (při teplotním šoku se bílek přilepí ke skořápce) a vkládat je do vroucí vody. Vejce naměkko jsou nejlépe stravitelná.
Nahniličko za 6–7 minut – Typický je pro ně polotekutý žloutek. Skořápku udržíte pohromadě přidáním 3 lžic octa a 2 lžic soli do vody. Po 6–7 minutách je okamžitě vložte do studené vodní lázně.
Natvrdo za 9 minut – za 9 minut jsou vajíčka dokonale uvařená. Vejce natvrdo jsou nejhůře stravitelná, ale můžete je bez obav skladovat v lednici.
Zdroj: mojezdravi.cz, fresh.iprima.cz; Zdroj foto: Shutterstock, Slim pasta
redaktorka FTV Prima