Chytrou kombinací potravin docílíme dokonalého spojení, které zvýší blahodárný účinek jídla na naše zdraví. Nejen lidé fungují lépe v páru…

Chytrou kombinací potravin docílíme dokonalého spojení, které zvýší blahodárný účinek jídla na naše zdraví. Nejen lidé fungují lépe v páru…
Luštěniny obsahují hodně železa. Železo rostlinného původu ale tělo špatně vstřebává. Můžete mu pomoci přidáním zeleniny s vysokým obsahem vitaminu C, jako je například paprika nebo listová zelenina. Vyzkoušejte čočkový salát s paprikou. Uvařenou červenou nebo hnědou čočku nechte dobře okapat, ještě teplou smíchejte s rozetřeným česnekem a trochou soli, zakápněte olivovým olejem a balzamikovým octem a nechte odstát. Přidejte na kostičky nakrájenou červenou nebo žlutou papriku, přepůlená cherry rajčátka a trochu na kostky nakrájené salátové okurky. Posypte jarní cibulkou nebo čerstvou bazalkou, eventuálně kostičkami sýru Feta.
Rajčata mají jedinečný výživový profil, obzvláště ta letní, která zrála na slunci. Obsahují vitamin C, vitamin A, draslík a lykopen. Lykopen dává rajčatům krásnou červenou barvu, ale také silné antioxidační působení. Výzkumy potvrzují, že snižuje riziko určitých druhů rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a chrání pokožku před sluncem. V neutralizaci škodlivých volných radikálů je dvakrát účinnější než beta-karoten a dokonce desetkrát účinnější než vitamin E. Využitelnost lykopenu v organismu se zvyšuje tepelnou úpravou a přidáním oleje. Proto jsou ideálním letním obědem integrální těstoviny s rajčatovou omáčkou, kterou připravíte podušením čerstvých rajčat na olivovém oleji a česneku.
Při pečení masa, ale také při jeho trávení dochází k potenciálně škodlivým chemickým reakcím a pochodům, které bývají spojovány s ucpáváním cév a vznikem některých druhů rakoviny. Výzkumy ukazují, že přidáním bylinek do pokrmů z masa lze tyto nebezpečné procesy neutralizovat. Nejúčinnější je v tomto ohledu kyselina rozmarýnová, jejíž antioxidační aktivita je mnohem silnější než u vitaminu E. Kromě rozmarýnu ji nalezneme také v šalvěji, tymiánu, mátě, saturejce, petrželi a meduňce. Proto se chopte bylinek, marinujte, pečte, dochucujte ... a jako digestiv si dejte mojito nebo meduňkový čaj.
Italští vědci nedávno zjistili, že ženy, které si každý den dávají skleničku vína, mají vyšší hladinu omega-3 mastných kyselin v organismu. Předpokládá se, že právě víno zvyšuje absorbci omega-3 mastných kyselin z lososů, sardinek nebo pstruhů. Proto každou rybí hostinu zakončete trochou kvalitního vína.
Autor: Ester Brožová
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living