Mixér: nové pobočky pekařské kavárny, restaurace na KVIFF nebo atlas mas

Oblíbený Mixér je zpět! Tentokrát pro vás máme skvělý tip na dvě nové pobočky vyhlášené řemeslné pekárny, na které se můžete těšit v městské čtvrti Nuselský pivovar. Pak znovu zavítáme na KVIFF a podíváme se, jaké dobroty tam letos na návštěvníky čekají. A na závěr přijde vychytávka pro všechny milovníky masa. Tak jdeme na to!

Zrno zrnko otevírá hned 2 pobočky v novém areálu Nuselský pivovar

„Klasické“ Zrnko se vším, co na něm zákazníci milují, ale také premiérový koncept italské kavárny & bistra  BOTTICELLI CAFÉ – oblíbená řemeslná pekárna Zrno zrnko má v nové městské čtvrti Nuselský pivovar rovnou dvojnásobné zastoupení.

Zrno zrnko Nuselský pivovar je pekařská kavárna s nabídkou poctivého řemeslného pečiva, výběrové kávy a doplňkovým prodejem farmářských produktů, jako jsou vejce, máslo, bio sýry či špičkové uzeniny. Nechybí nejoblíbenější produkty, tedy kváskový chléb, bagety, koláče, croissanty či loupáky. Provozovna má 10 míst k sezení, malou zahrádku a samozřejmě obslouží zákazníky kávou na místě i to-go.

Aby to pro obyvatele nebyla nuda, otevíráme také BOTTICELLI CAFÉ, které se od dosavadního pojetí Zrnka liší skoro ve všem! Zaprvé káva – jelikož v Zrnu máme spíš světle praženou kávu, říkali jsme si: co tam dát pravý opak – silné italské espresso? Zadruhé sortiment – můžete se těšit na plněnou focacciu, pinsu, ricottovo-pomerančové cannoli, římskou specialitu maritozzo a další italské delikatesy. Specifický je také interiér. Nacházíme se ve 300 let staré budově, proto jsme zvolili dřevo, které leželo přes 1 000 let na dně jezera a loni ho vytáhli těžaři v pískovně na Nymbursku. Je to dub a má krásnou kresbu,“ říká Ondřej Kuchař, spolumajitel řemeslné pekárny Zrno zrnko.

Název BOTTICELLI CAFÉ invenčně odkazuje k lokalitě, kterou protéká Botič, k inspiraci Itálií a odráží se také ve výzdobě kavárny & bistra. „Když do Google napíšete Botticelli, nabídne vám obraz Zrození Venuše. A jelikož ten dlouhodobě visí v Uffizi, rozhodli jsme se udělat remake: uznávaný fotograf (a náš věrný zákazník) Lukáš Dvořák pojal Venuši po svém, jako černobílou fotku, kterou jsme umístili hned vedle baru,“ dodává Ondřej Kuchař.

Taro group opět na KVIFF – letos s restaurací DIAN

Gastronomická skupina Taro group, která snoubí asijské chutě s evropskou gastro kulturou, se po roce opět vrací do Karlových Varů na Mezinárodní filmový festival – letos už popáté. Po čtyřech ročnících, kdy festivalové menu neslo podpis restaurace Gao Den, přebírá štafetu restaurace DIAN a spolu s Grandhotelem Pupp vás zve do oblíbené Pupp-up zóny.

Festivalovou atmosféru si můžete užít do pátku 11. 7., denně od 12:00 do půlnoci na prostranství před Grandhotelem Pupp. DIAN se postará o jídlo, Grandhotel Pupp o osvěžující drinky a večerní bar. Na menu nebudou chybět stálice jako Bun Bo Nam Bo nebo Pho Bo s novou recepturou vývaru ze sesterského bistra PHO 100, ale i festivalové speciality – třeba La Lot, grilované vepřové v betelovém listu.

Rohlík znovu ve Varech: jídlo přes QR kód, živá hudba a program pro děti

Rohlík se i letos stal hrdým partnerem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Ve Smetanových sadech znovu ožívá oblíbený Rohlík Park – rozšířený prostor s občerstvením z farmářských surovin, živou hudbou, relaxačními zónami, programem pro děti a zázemím pro členy klubu Rohlik Xtra. Návštěvníci si mohou vychutnat rohlíkovou atmosféru do 12. července a příjemnou novinkou je možnost objednat jídlo a nápoje přes QR kód pohodlně a s předstihem.

Po loňském úspěchu přichází Rohlík s dalšími vylepšeními: nové festivalové menu, širší výběr gastro zážitků včetně vegetariánských a veganských variant, dvojnásobný počet personálu i rozšířený prodej nápojů až do večerních hodin. Otevřeno je denně od 9 do 22 hodin, snídaňové menu se podává do 12 hodin. Nově je před festivalovou zónou také umístěn Rohlík Point, kde si návštěvníci mohou pohodlně vyzvednout své objednávky. „Festival v Karlových Varech není pro nás jen partnerství, je to každoroční příležitost být lidem blíž. Přinášíme do Varů to, co umíme nejlépe. Je to skvělé jídlo, servis a pohodlí, které funguje i uprostřed festivalového ruchu. Letos jsme se ještě víc zaměřili na kvalitu nabídky, udržitelnost i služby pro rodiny s dětmi. Naší prioritou je, aby se tu každý cítil dobře a měl vše, co potřebuje doslova na dosah,“ říká Martin Beháň, managing manager.

Centrem festivalových aktivit je opět Rohlík Park ve Smetanových sadech, kde Rohlík nabízí jídlo po celý den, snídaňová i obědová menu, výběrovou kávu, domácí limonády, spritzery i zmrzliny. Kromě hlavní zóny je nově prodej nápojů i v přilehlé pergole. Kuchař Pavel Berky představí každé odpoledne svou cooking show, a to výhradně z produktů od rohlíkových dodavatelů. V nabídce nebudou chybět sladké i slané snacky, každý den speciální jídlo a samozřejmostí jsou také varianty pro vegetariány, vegany i návštěvníky s potravinovými intolerancemi, například bezlepková nebo bezlaktózová jídla. Pohodlí návštěvníků zajišťují místa k sezení ve stínu i deky k zapůjčení.

O doprovodnou hudební atmosféru se letos postará například hudební dvojice Emma Smetana a Jordan Haj, We are Domi, Farhia Project nebo Klára Vytisková. Všechny pokrmy i suroviny jsou pečlivě kontrolovány, aby se zamezilo plýtvání. Co se neprodá a je stále v pořádku, putuje do Potravinové banky Karlovarského kraje. Zbytky, které už darovat nelze, končí v kompostu. V Rohlík Parku budou použity jen kompostovatelné obaly, ekologické talíře bez plastů a klasické příbory.

Rodiny s dětmi ocení Rohlíček zónu, která i letos pojme až 270 dětí denně. Zóna nabízí přebalovací a kojící koutek, mikrovlnku, ohřívač, sterilizátor lahví a zastřešené parkoviště na kočárky. K dispozici je až pět zkušených chův a děti od tří let zde mohou zůstat až dvě hodiny. Součástí programu je devět různých divadelních představení, soutěže, dárky pro děti a zdarma hygienické produkty jako plenky a ubrousky.

Ambiente spustilo Atlas mas

Pro milovníky masa, vášnivé kuchaře a grilaře, teoretiky i praktiky spustilo Ambiente nový web s názvem Atlas mas. Kdo někdy tápal, jak se jmenují jednotlivé partie hovězího masa, na co se hodí a kde je na těle krávy najít, pak je tato stránka určená přímo pro něj. Na webu si lze jednotlivé partie jednoduše rozkliknout a zjistit, čím jsou charakteristické a co z nich uvařit.

Jak vybrat správné maso? Na co se hodí kližka a k čemu je dobrá květová špička? Co je hovězí veverka a jaký je rozdíl mezi nízkým a vysokým roštěncem? S tím vším poradí web Atlas mas. Průvodce pro všechny, kdo se chtějí ve světě masa lépe orientovat – bez složitých pojmů, zato s praktickými radami, obrázky a recepty. Přehledně zobrazuje jednotlivé partie skotu, vysvětluje jejich vlastnosti a nabízí návody na to, jak maso správně zpracovat a připravit.

„Atlas mas jsme vytvořili pro hosty restaurací, zákazníky řeznictví a všechny, kdo se o mase chtějí dozvědět víc. Chceme je inspirovat a ukázat, jak se maso dá zpracovat a využít,“ vysvětluje František Kšána, mistr řezník z Amasa, který se podílel na tvorbě obsahu. „Projekt je unikátní i v tom, že v něm spojujeme vše, co v Amase děláme už od roku 2012, kdy jsme začali pojmenovávat v Česku dosud nepojmenované partie a části masa. Už se nám rýsují další partie, které budeme postupně do mapy doplňovat,“ dodává.

Web je úzce spojený s blogem Milujeme dobré maso, na který odkazuje. Kromě praktických obrázků tu proto zájemci najdou také tipy na přípravu a spoustu receptů – ať už na domácí tatarák, steaky na grilu nebo dlouze tažený vývar. Recepty jsou jednoduché, přehledné a mnohdy doplněné o videa nebo tipy přímo od profesionálů z Amasa, Našeho masa či Kantýny.

Web se bude do budoucna ještě vylepšovat, jeho tvůrci s ním mají spoustu plánů. Například se rozšíří o další partie a recepty. „Jednotlivé části budeme přibližovat ještě podrobněji a půjdeme do hloubky každé partie. Budeme ukazovat, jak je maso variabilní, a v rámci receptů hostům popíšeme, jak s jednotlivými partiemi pracují například v Brasileiru, Lokálech nebo Pasta Fresce,“ doplňuje František Kšána. Dlouhodobou vizí je udělat web interaktivní a využitelný skrze 3D brýle. Uživatelé si tak budou moci „osahat“ a prohlédnout jednotlivé partie zblízka.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty