Mixér: nové gastronomické kurzy, americké menu na Andělu nebo týden plný mušlí

Gastronomické zážitky mají mnoho podob. A právě v dnešním Mixéru máte hned tři možnosti, jak si je skvěle užít. Můžete si vyzkoušet vaření na vlastní kůži, a to v jednom z kurzů vaření od Ambiente. Zajít si do nové restaurace, která vám připraví newyorský street food. Nebo využít tento týden k ochutnání slávek, kterým je zasvěcený festival, konající se po celé ČR. Tak co to bude?

Nové kurzy od Ambiente

Hoříte pro gastronomii? Pak vás určitě nadchne čas strávený ve společnosti profíků (nejen) z řad Ambiente, kteří se o své know-how rádi podělí. Ve vzdělávacím centru UM právě začíná již třetí školní rok, z jehož rozvrhu si vybere opravdu každý - milovník masa, pečení chleba, čepovaného piva i výběrové kávy.

Další školní rok je i skvělou příležitostí rozšířit své koníčky. Pro ty, kteří hoří pro gastronomii, připravilo vzdělávací centrum Ambiente nabitý rozvrh. Nově se můžete v UMu naučit třeba kouzla Dochucování s Janou Jelič, která vysvětlí, jak funguje kyselá chuť nebo umami. Chutě Brazílie zase přiblíží kurz Hostina z Brasileira pod vedením šéfkuchaře Maria Matyse. Nejčerstvějším přírůstkem jsou Základy sushi s mistrem japonské kuchyně Jakubem Horákem a také pokročilý kurz Krájej jako šéfkuchař 2.0, kde František Skopec učí vykošťování nebo filetování. A protože je jídlo základem zdravého těla, s naturopatkou Karolínou Kunftovou si na besedě budete povídat o tom, Jak jíst chytře. Chystají se také nové sladké kurzy – pečící i cukrářské, příprava čajů nebo míchaných nápojů.

Mezi nejúspěšnější stálice patří Chleba jako z Esky společně s kurzem Sladké a kynuté se šéfpekařem Jardou Kozdělkou, Škola čepování s mistryní výčepní Luckou Janečkovou, kurzy zaměřené na maso a uzeniny s Františkem Kšánou, Škola steaků Čestru se šéfkuchařem Pavlem Brichzinem, krájení s Františkem Skopcem a kurzy headbaristy Ondry Štokla jsou neustále plné příznivců výběrové kávy.

UM je místem, které slouží všem se zájmem o gastronomii - profíkům i nadšencům a vzájemnému sdílení. A protože jsou mezi lektory profíci ve svém oboru, odcházet budete nejen s plným břichem, ale i s hlavou plnou nových užitečných informací. Celou nabídku najdete online, kde můžete kurz jednoduše koupit – a to i jako dárek pro své blízké.

Station Anděl otevřel

Novinka roku se právě otevřela. Station Anděl na pražském Smíchově láká svou autentickou newyorskou atmosférou, kde chutě neznají mezí evropského kontinentu. Americké receptury, které odpovídají návštěvě pulzujícího města plného mrakodrapů, kde se vzduchem line směs hot dogů a kávy. Když vstoupíte, pochopíte, že se jedná o podnik, kde se nabízí street food, skvělé drinky a pivo. Interiér vystihuje newyorské bistro a bar u zastávky. Vše v dokonalé harmonii. Nutno podotknout, že Station Anděl disponuje celoroční vnitroblokovou zahrádkou.

Co se týká menu, stojí za ním Štěpán Vašák, který vymyslel receptury tak, aby byly americké a současně z českých surovin. Menu je rozdělené na něco malého, když běžíte okolo nebo se chcete do něčeho dobrého zakousnout při posezení nad pivem. Lze například jmenovat oblíbený Corn Dog s dipem nebo Nachos. Když se posuneme v menu níže, objevíme báječné Hot Dogy v několika variantách. Station s bavorskou klobásou, kysaným zelím, hrubozrnnou hořčicí, BBQ omáčkou, nakládanými cibulkami a pečenou paprikou. Ano, toto vše je v jednom hot dogu. Dalším je North Star s vepřovým párkem, kozím sýrem, fíkovou hořčicí, guacamole, rukolou, medem a karamelizovanými ořechy. Poté následuje dalších šest hot dogových hvězd. Pozor, ve Station Anděl myslí i na děti. V nabídce   je hot dog dětský s drůbežím párkem, kečupem a sýrem za symbolickou cenu. Vegetariáni nemusí smutnit a mohou dorazit také. Čekají je všechny hot dogy ve vegetariánské variantě.

Menu tím ovšem nekončí. Americké bistro nabízí oblíbené Poutines ve variantě vepřové, hovězí a vegetariánské. Nechybí domácí úchvatné hranolky, které jsou vláčné a přesto křupavé. Mňam! Saláty a dezerty mají v menu také své místo, ale na hranolky není. Míchané koktejly z rukou kvalitních barmanů a správně vychlazené pivo. Americký sen na pražském Andělu právě ožívá.

Czech Mussel Week do 22. září 2024

Včera začal dlouho očekávaný Czech Mussel Week, který letos poběží do 22. září. Tento festival opět přináší nespočet příchutí pokrmů z mušlí do více než 200 restaurací nejen v Praze, ale i v dalších velkých městech po celé České republice. Stačí si stáhnout voucher na 1+1 porci zdarma na jejich stránkách a vyrazit do některé z partnerských restaurací, které se festivalu účastní.

Tento festival již druhým rokem hostí nejen Praha, ale i další města po celém Česku. Cílem Czech Mussel Weeku je ukázat, že mušle nejsou luxusním zbožím, ale chutnou, výživnou a zdraví prospěšnou součástí každodenní stravy. “Snažíme se zlepšit zdravé stravovací návyky i zde v Česku, kde podobné produkty nebyly dříve běžně dostupné. Czech Mussel Week se stal za posledních pět let velmi populárním. I letos chceme ukázat, že mušle mohou být častou součástí běžného jídelníčku,” říká Pierre-Manuel Boels, CEO společnosti HOPI CEE Fish HUB, která festival pořádá. Během festivalu se plánuje naservírovat přes 80 tisíc porcí mušlí, přinášející chuť moře do Prahy i dalších měst. Slávky navíc dorazí do Prahy již 18 hodin po výlovu, zcela očištěné, ale stále živé. Díky této rychlé dopravě je zaručena jejich čerstvost a kvalita, jako byste si je objednali přímo u moře.

Slávky: superpotraviny, které chutnají

Mušle jsou výjimečně zdravé, plné bílkovin, železa a vitamínů. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, vitamíny A a B12, selen, jód a zinek. Tyto látky mohou pomoci zlepšit funkci mozku, regulovat hormony štítné žlázy a posilovat imunitní systém. V roce 2019, kdy festival začal, se snědlo 35 tisíc porcí. V minulém, již pátém ročníku tohoto festivalu, tento počet vzrostl na úctyhodných 70 tisíc porcí. Tento rok organizátoři plánují přivézt 32 tun, což je 80 tisíc porcí! Festival se postupně rozšiřuje i do měst jako Karlovy Vary, Plzeň, Brno, České Budějovice, Olomouc, Hradec Králové a další.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty