Mixér: májové speciality, hotely na aplikaci proti plýtvání jídlem nebo jarní menu

Chtěli byste nějaké tipy na první májové dny? Máme pro vás další Mixér, který vám v tomto může poradit. Čeká vás tip na vyloženě májové speciality, jarní menu, ale také možnost ušetřit peníze a zároveň omezit plýtvání jídlem. Jdeme na to!

Máj ve znamení třešní

Co mají společného máj, třešně a láska? Přece nové májové menu v kavárně Costa Coffee. Pokud ve svém okolí zrovna nenajdete rozkvetlou třešeň pro romantické vyznání, alespoň si můžete užít chuť čerstvých třešní v Třešňovém frappé. K tomu se skvěle hodí linecké srdíčko, které je ideální nejen k frappé, ale i k těm nejkrásnějším momentům, které máj nabízí. Májovou nabídku si můžete vychutnat do 11. května. Konec konců, láska přece prochází žaludkem.

Hotely na platformě Nesnězeno

Platforma Nesnězeno, která bojuje proti plýtvání jídlem, hlásí rozšíření o řetězce AVE Hotels, Occidental a hotel Holiday Inn Prague. Ty se zařadí mezi desítky dalších hotelů, které v aplikaci nabízejí přebytky hotelových snídaní a dalších chodů. Aktivně se tak zapojují do záchrany potravin, které by se jinak kvůli blížícímu se datu spotřeby nebo nadbytečnosti vyhodily. Nové hotely na platformě vítá v době začínající sezóny, kdy se ubytovací zařízení připravují na zvýšenou návštěvnost, která s sebou nese i více přebytků jídla.

„Hotely mají obrovský potenciál pro záchranu jídla. Každý den připravují bohaté snídaně, z kterých zůstávají velké přebytky. Díky Nesnězeno mohou přebytečné porce nabídnout i veřejnosti, čímž nejen sníží plýtvání, ale také přispějí k udržitelnějšímu přístupu k pohostinství. Uživatelé platformy Nesnězeno si zase pochutnají na výborných hotelových snídaních, ke kterým se třeba běžně nedostanou,“ říká Jakub Henni, zakladatel Nesnězeno. Veškeré balíčky, včetně těch hotelových, se v rámci platformy nabízí s minimálně 50% slevou.

Nově přibyl na platformě Nesnězeno hotel Holiday Inn Prague na Vyšehradě.  AVE Hotels zapojili hned tři pražské hotely – Mucha v Karlíně, Clementin na Starém Městě a Three Storks na Malé Straně. Novinkou na platformě jsou také hotely Occidental Praha, Occidental Praha Wilson a Occidental Praha Five. Ve všech hotelích si nově uživatelé Nesnězeno mohou vyzvedávat snídaňové balíčky.

„Spolupráce našeho hotelu s Nesnězeno představuje nejen ekonomický přínos, ale především významný společenský a environmentální krok správným směrem. Jako součást globální hotelové skupiny IHG Hotels & Resorts, která dlouhodobě klade důraz na udržitelnost a rozvoj programů typu Zero Waste, jsme se rozhodli aktivně zapojit do boje proti plýtvání potravinami,“ říká Kamil Zlomek, generální ředitel hotelu Holiday Inn Prague, a dodává, že každoročně je celosvětově znehodnoceno více než miliarda tun potravin a hotely spolu s gastronomickými provozy tvoří nedílnou součást tohoto problému. „Jsem proto přesvědčen, že máme nejen možnost, ale také morální povinnost být součástí řešení.“

Restaurace Symbols a jejich jarní menu

Jaro je konečně tady a s ním i nové menu v restauraci Symbols, které reflektuje probouzející se přírodu a čistotu chutí. Koncept jarních meníček se inspiruje přes den street foodem, ale zachovává si vysokou kvalitu a pečlivě vybrané suroviny. Hosté se také mohou těšit na nově otevřenou zahrádku ve vnitrobloku. Restaurace Symbols, za kterou stojí zakladatelka Francesca Kolowrat a šéfkuchař Vašek Kršňák, propojuje nejen gastronomický zážitek a svět moderní kuchyně, ale nově nabízí svým hostům týdenní speciály a nové jarní menu.

Jaro v mlze: Sezónnost a první kvítky

„Příroda se pomalu probouzí a my s ní. První jarní suroviny, jako je medvědí česnek, mladé bylinky a květiny, se dostávají do našich pokrmů. Ale protože je jaro ještě v zárodku, v našich jídlech držíme trochu zimní kabátek a suroviny postupně přidáváme, tak jak nám napovídá příroda a jak se vyvíjí sezóna“, říká šéfkuchař Vašek Kršňák.  Jarní menu není jedinou novinkou v restauraci Symbols, ale nově jsou zařazeny i týdenní speciály. Každý týden jsou představeny čtyři nové pokrmy (dvě menší a dvě větší jídla). „Těšit se můžete na originální kombinace, které spojují tradiční ingredience s moderními technikami“, dodává Vašek.

Nové příchutě a jiný přístup

Kuchyně restaurace Symbols se nechce omezovat jen na typické jarní suroviny jako jsou hrášek a cukety, ale raději jde do hloubky a postupně se propracovává k lehčím chutím. V menu tak najdete jehněčí s fazolovou kaší a kapary z medvědího česneku, ale třeba i zajímavou interpretaci fish and chips. Jeseter obalený v chlebovém crumble se smaženým kimchi spojuje klasiku s moderními a netradičními chutěmi. Dalším zajímavým prvkem v menu je smažené vejce, které dodá pokrmu nečekanou lahodnost. V jarním menu se setkáte ale i s mušlemi sv. Jakuba nebo kachním masem.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Tereza Pánková

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty