Další várka novinek ze světa gastronomie je tu! V tomto Mixéru se podíváme na speciální limitku z kavárenského světa, nakoukneme do nové restaurace a nakonec pro vás máme tip na festival, který se bude zajímat o tematiku nakuřovaného sladu.

Mixér: dubajské duo, nová restaurace nebo festival klášterních pivovarů Zdroj: Se souhlasem společnosti CrossCafe
Mixér: dubajské duo, nová restaurace nebo festival klášterních pivovarů Zdroj: Se souhlasem společnosti CrossCafe
Další várka novinek ze světa gastronomie je tu! V tomto Mixéru se podíváme na speciální limitku z kavárenského světa, nakoukneme do nové restaurace a nakonec pro vás máme tip na festival, který se bude zajímat o tematiku nakuřovaného sladu.
Zastavte se v CrossCafe ochutnat nápoje ve stylu populární dubajské čokolády, která se stala celosvětovým fenoménem. Jejich limitovaná edice nazvaná Dubajské duo nabízí Dubai Shake s pistáciovým vaječňákem a Dubai Choco Bombardino. Pod exotickou recepturou založenou na kombinaci čokolády a pistácií je podepsaný šéfkuchař CrossCafe Luboš Martínek a bude k dostání do konce května nebo do vyprodání zásob.
Dubai Shake s pistáciovým vaječňákem
Tento delikátní smetanový shake spojuje čokoládovou omáčku, pistáciovou pastu a jedinečný pistáciový vaječňák. Stěny sklenice se nejprve ozdobí pistáciovou pastou a čokoládovou omáčkou, pak se sklenice naplní ledovým smetanovým shakem a navrch se nalije vrstva pistáciového vaječňáku, který dodá každému doušku extra dávku lahodné chuti. Na své si přijdou i ti nejmenší zákazníci, pro které je připravena nealkoholická verze, kde je pistáciový vaječňák nahrazen pistáciovou pastou.
Dubai Choco Bombardino
Pro milovníky legendárního bombardina přináší CrossCafe verzi s pistáciovým vaječňákem vlastní výroby. Na dně sklenice je nalita čokoládová omáčka, poté teplý vaječňák a celou chuťovou explozi zakončuje šlehačka s pistáciovou polevou. Tento teplý nápoj je dokonalý způsob, jak si užít lahodnou pistáciovou chuť v kombinaci s jemnou čokoládou.
Ondra Slanina, spolumajitel a executive chef restaurací Chateau St. Havel a Ginger & Fred, přichází s novým unikátním konceptem. Aktuálně rozšiřuje svou gastronomickou vizi o Vinobona Chef’s Table Restaurant & Wine – místo, kde se snoubí historie, české suroviny a osobní přístup ke gastronomii. Oblíbený šéfkuchař Ondra Slanina pracuje primárně s českými surovinami nebo těmi, které mají v české gastronomii historické kořeny. Stejně tomu je v jeho zbrusu nové kuchyni – mezi exkluzivní ingredience patří třeba foie gras, lanýže, šnečí kaviár nebo zlato. Suroviny pocházejí od malých farmářů, jako je Farma Havlíkův Dvůr, Šnečí farma Nahošovice nebo Olejový mlýn Petráveč, kteří dodávají v množství přesně odpovídajícím potřebám restaurace. Menu je navrženo tak, aby reflektovalo české chutě v moderním pojetí.
Restaurace Vinobona Zdroj: Vinobona
Masové menu zahrnuje pokrmy jako telecí s nakládanou okurkou, foie gras s brusinkami a lanýži, candáta se šafránem nebo hovězí žebro se zlatem a kaštany. Vegetariánská varianta nabízí například brynzu s pohankou, hříbky se smetanou a kaviárem nebo květák se zlatem a lanýži. Jako sladkou tečku hosté ochutnají tradičně pojatou krupici s medem a svatojánskými ořechy.
Ondra se spojil s Lucií Sládkovou, která je špičkou v poskytování gastronomického servisu. Společně tak přinášejí nejen jedinečné menu, ale i prvotřídní péči o hosty a nezapomenutelný servis. K dokonalému zážitku neodmyslitelně patří i bohatá nabídka vín. Vinobona Chef’s Table Restaurant & Wine disponuje pečlivě vybraným vinným lístkem, kde hosté naleznou jak ikonická světová vína, tak i výjimečné lahve od menších českých vinařů.
V sobotu 26. dubna se na nádvoří před Břevnovským klášterním pivovarem sv. Vojtěcha (Markétská 1/28, Praha 6 – Břevnov) uskuteční od 11 do 22 hodin 2. ročník Festivalu klášterních pivovarů. Festival proběhne na půdě nejstaršího českého kláštera, který je s výrobou piva historicky úzce spjat již od svého založení roku 993.
Festival klášterních pivovarů 2025 Zdroj: Břevnovský klášterní pivovar
Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost ochutnat sortiment všech pěti českých klášterních pivovarů na jednom místě. Jejich spolupráce vznikla díky programu Volba sládků z Plzeňského prazdroje. Letošní ročník spojuje tematika nakuřovaného sladu - každý ze zúčastněných pivovarů k ní přistoupil originálním způsobem ať už při výběru pivního stylu, nebo při dávkování různého množství nakuřovaného sladu. Výsledkem je sedm Poutních piv, která budou na festivalu k ochutnání. K pěti českým klášterním pivovarům se připojil i jeden klášterní host ze Slovenska z Červeného kláštora a také Volba Sládků z Prazdroje.
Historický speciál podle receptury z roku 1585
Domácí Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha výjimečně dopředu navařil historický speciál podle receptury z roku 1585 z knihy Tadeáše Hájka z Hájku, osobního lékaře Rudolfa II. Toto pivo, které bude na festivalu k ochutnání, by mělo návštěvníkům přiblížit chuť středověkých piv ze 16. století. Loni se Břevnovský pivovar prezentoval se samotnou výrobou tohoto piva během festivalu, letos to vezme z té „ochutnávací“ stránky.
Festival klášterních pivovarů 2025 Zdroj: Břevnovský klášterní pivovar
Bohatý doprovodný program
Festival nabídne také tematický doprovodný program zaměřený na historii klášterních pivovarů:
Vstup na festival je zdarma.
Zúčastněné pivovary:
Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha (Praha) Klášterní pivovar sv. Norberta Strahov (Praha) Pivovar Ossegg (Osek) Pivovar Porta Coeli, Vorkloster (Předklášteří) Klášterní pivovar Želiv (Želiv) Pivovar Červený Kláštor (host – Slovensko) Volba Sládků – Plzeňský prazdroj
Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ
redaktorka FTV Prima
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living