Mixér: jarní Restaurant Week, kulinářská olympiáda nebo cestovatelské víkendy

Chcete se dozvědět zajímavé novinky ze světa gastronomie? Tak čtěte dál! Jednou za čas tu pro vás máme článek s novinkami, které rozhodně stojí minimálně za zmínku. Tentokrát je to akce plná nových chutí, výhra na kulinářské olympiádě nebo cestovatelské plány za jídlem.

Jarní Restaurant Week s podtitulem Jídlo nezná hranic

Světový festival Restaurant Week se, jak ukázala jeho první dvě kola, v Česku už opravdu zabydlel. A tak se po úspěšném loňském podzimním kole vrací do hlavního města i letos na jaře. Tentokrát s podtitulem Jídlo nezná hranic, který by měl do restaurací přivést hosty, které baví objevovat chutě kuchyní z celého světa. Protože když máte chuť objevovat, jídlo nezná hranic.

Třetí ročník potrvá od 6. března do 24. března 2024. Stejně jako na podzim nabídne zajímavé gastronomické zážitky ve výjimečných pražských restauracích, a to včetně těch, které v minulém kole patřily k nejoblíbenějším. Mezi nimi jednoznačně kralovalo Bistro Kunsthalle Praha, které vyhrálo nejen v celkovém pořadí, ale odneslo si první místo v hodnocení nabízeného menu, atmosféry i obsluhy. Tu si oblíbili ale také zákazníci v The Artisan a vysoké hodnocení získaly také PRU58 a V Zahradě.

Princip je stejný: speciální menu, které restauratéři k této akci připraví, má být dostupné široké  veřejnosti. Tomu také odpovídá cena: 790 nebo 590 korun na osobu (plus rezervační poplatek 15 korun). Právě přátelská cena za luxusní menu v nejkrásnějších pražských podnicích pak podle pořadatelů vede k tomu, že mnoho hostů přijde na festival dvakrát i třikrát. Třetí ročník Restaurant Week tak kromě zmíněných vítězných restaurací nabídne znovu stálice pražské gastronomie, například Augustine, Amano, Sansho nebo Hong Kong Karlín. Zajímavými nováčky budou Restaurace Nebozízek, Indian by Nature, středomořská Turquoise nebo neapolská Sasy Re.

Aramark uspěl na kulinářské olympiádě IKA

Kuchaři Aramarku opět ukázali, že patří ke světové špičce. Na olympiádě IKA ve Stuttgartu, jednom z nejprestižnějších kulinářských klání, jehož se účastnilo 1 200 soutěžících z 55 zemí, vybojovala parta vedená kapitánem Tomášem Kourkem v kategorii cateringových týmů bronzové medaile. Chválu poroty i návštěvníků jim zajistilo menu inspirované českým lesem. „Chtěli jsme se prezentovat tím, s čím jsme jako Češi spjati. Vsadili jsme proto na les. V chodech se tak objevil například smrkový olej, hřbet z divočáka či houbové ragú. Sice jsme trochu zariskovali, ale vyplatilo se,“ uvedl Martin Kudlík, jeden z kuchařů a zároveň manažer týmu Aramark, který je největším poskytovatelem firemního stravování u nás.

Kuchařská olympiáda IKA je obdobou té sportovní. Koná se jednou za čtyři roky a uspět v ní může být pro soutěžící jedním z vrcholů kariéry. Účastní se jí výběr těch nejlepších kuchařů, cukrářů a mistrů carvingu, a také desítky národních, regionálních a cateringových týmů. A právě mezi nimi se zaskvěla šestice kuchařů Aramarku: Kapitán Tomáš Kourek, šéfkuchaři Jiří Janeček, Romana Flídrová a David Flídr a kuchaři Vladimír Benda a Martin Kudlík.

Každý tým musel za 5 a půl hodiny připravit 120 porcí menu, které se skládalo z předkrmu, masového a vegetariánského hlavního chodu, zeleninové přílohy a dezertu. „Jako jediní z šestnácti týmů jsme připravili teplý dezert, konkrétně kynutý švestkový knedlík, což nám v konečném účtování také hodně pomohlo. Moc nás potěšilo, že se za námi lidé vraceli a naše jídla nám chválili,“ popsal kapitán Tomáš Kourek.

Na olympiádu IKA, jejíž první ročník se konal už v roce 1900 v německém Frankfurtu, pokaždé zavítají tisíce návštěvníků. Stuttgart se v mekku kulinařiny proměnil teprve podruhé. „IKA je skutečně v mnohém podobná té klasické sportovní olympiádě. Na jedno místo se sjede celý gastronomický svět, výpravy nastupují při zahájení s vlajkou, je zapálen olympijský oheň. Pro polovinu našeho týmu to byla vůbec první taková zkušenost. O to je ten úspěch hezčí,“ těší Martina Kudlíka. „Jedním z klíčů k úspěchu byla právě naše parta. Neměli jsme mezi sebou žádného sólistu, všichni jsme si sedli. I porotci si toho všimli a říkali, že jsme nejvíc zábavný a přátelský tým. A ono se pak také jinak pracuje a pomůže to odbourat ten velký stres, který na těchto soutěžích dost často dokáže svázat ruce. Víte, že se na sebe můžete spolehnout,“ doplnil Martin Kudlík.

Cestovatelské víkendy

Vyhlášená restaurace Babiččina zahrada za hranicí Prahy u ikonického Průhonického parku si na víkendy připravila cestovatelská menu. Báječné akce, které se opakují přibližně jednou do měsíce. Vždy daný víkend patří majiteli Yurijovi Kolesnikovi, který obléká zástěru, a kromě klasického babičkovského menu se podává tematické menu, které vaří právě on, a to na modrých kamnech uprostřed restaurační světnice. Jakmile to počasí dovolí přesune se jeho um na zahradu ke grilu.

Jelikož Babička i pan Kolesnik rádi cestují, jsou tematické víkendy plné zahraničních chutí. Již proběhl francouzský a rakouský víkend. Na první březnový víkend je připravena klasika v podobě zabijačky s ryze českými chutěmi. V půlce března se ovšem chystá italský víkend, kde na menu bude předkrmová chobotnice, domácí tortellini se třemi druhy masa a absolutně dokonalé tiramisu. O pár týdnů později Babiččinu zahradu o víkendu provoní španělské vůně. Přesné termíny budou uvedené na IG profilu @babiccina_zahrada.

Zdroj: TZ; zdroj foto: TZ

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty