Jak vybrat kuchyňský nůž, aby vám vydržel sloužit roky? Nejprve je třeba rozhodnout se, jaký nůž hledáte podle účelu použití. Jiný je nůž na krájení chleba, jiný na filetování ryb. Pak už můžete začít hledat podle kvality čepele a použité oceli, ale i podle tvaru a upevnění rukojeti.
Kvalitní nůž je investice, která časem neztrácí hodnotu. Poradíme, jak vybrat ten správný
Určitě máte ve svém okolí také známé či rodinné příslušníky, kteří pravidelně nakupují nekvalitní kuchyňské nože, které během pár měsíců od pořízení zdegradují na takovou úroveň, že jsou nepoužitelné. Ať už z důvodu poškození čepele z nekvalitní oceli nebo častěji rozlepení a rozpadnutí umělé rukojeti. Na tyto případy přesně pasuje lidové pořekadlo „Nejme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci“. Pokud by si v čase spočetli své útraty za všechny nekvalitní kuchyňské nože, mohli si dávno pořídit prémiové nože v prvotřídní kvalitě a ještě ušetřit. V tomto článku se vám pokusíme odhalit, jak vybrat kvalitní nůž s dlouhou životností, který vám ušetří peníze.
Původ hraje roli
Stejně jako při výběru kvalitního vína se zajímáte o jeho původ, odkud pochází a jak bylo vyrobeno. U nožů je to totožné. Výroba kvalitních nožů je umění, jehož vyladění si žádá roky a roky práce. V tradičních nožířských oblastech Japonska a Číny se umění předává celá staletí z generace na generaci. Ano čtete správně! I v Číně, byť není tak známá v kontextu výroby nožů jako Japonsko, má tradice výroby nožů obdobné trvání. Jednoznačným příkladem je čínské město Jang-ťiang (Yangjiang), ve kterém se vyrábějí nože již více než 1 400 let.
Jedním z věhlasných výrobců kuchyňských nožů, který sídlí ve zmíněném čínském městě nožů a těží z generačně předávaného umu místních mistrů nožířů, je XinZuo. Nemusíte se bát, že byste pro nože XinZuo museli cestovat až do Číny, protože má oficiální český obchod na adrese XinZuo.cz s dopravou po ČR zdarma, 3letou zárukou a možností vrácení do 30 dní.
Jak si vybrat v široké nabídce nožů XinZuo?
XinZuo vyrábí desítky typů nožů z různých ocelí. Prémiové řady nožů mají damaškovou ocel s oboustranným ručním naostřením pod úhlem 15° a jsou ostré jako břitva. Vydrží roky používání s běžnou údržbou občasného naostření na ocílce a případně při větším ztupění nabroušení na brusném kameni.
Účel světí prostředky
Typ nože vždy vybírejte podle účelu. Chcete krájet čerstvé pečivo? Zvolte nůž na chléb a pečivo se zoubkovaným ostřím. Chcete porcovat větší kusy masa i s kostí? Zvolte sekáček, který rozsekne kosti, aniž by se lámaly. Nejpoužívanější nože v České republice jsou šéfkuchařské, které se označují za univerzální nože vhodné takřka na krájení všech surovin.
Důkazem kvality kuchyňských nožů XinZuo je chvála od šéfkuchařů po celém světě, kteří je využívají každý den ve svých kuchyních. Proč by prémiový nůž nemohl být i v té vaší? Podívejte se do internetového obchodu XinZuo.cz na jejich širokou nabídku a věříme, že vás nějaký uchvátí.