Jen máloco je tak uspokojivé jídlo jako hedvábná bramborová kaše se smetanou a máslem. Jsou ale i další možnosti, jak tuhle báječnou přílohu vylepšit a dát jí nový rozměr. A skvělou kaši můžete připravit i z jiných surovin, než jsou brambory. Přesvědčte se!
Hrnečku vař! aneb 5 receptů na přílohové kaše nejen z brambor
Bramborová kaše je sama o sobě vynikajicí, ale zkuste k ní přistoupit jako k prázdnému malířskému plátnu. Její chuť není nijk výrazná, proto se velmi dobře kombinuje s jinými surovinami. Skvělá je například s čerstvým špenátem nebo zkaramelizovanou cibulí.
Kromě brambor se dá skvělá kaše připravit i z jiných surovin. Zkuste třeba bílé fazole, dýni, červenou čočku nebo batáty. Dobré je také kombinovat brambory s další zeleninou, jako je mrkev, celer nebo květák - prostě je uvařte dohromady a poté spolu rozšťouchejte nebo rozmixujte na hladké pyré.
Několik nápadů na netradiční přílohové kaše najdete právě zde:
FAZOLOVÁ KAŠE S PESTEM
NA 4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 cibule, nasekaná
• 1-2 stroužky česneku, rozdrcené
• 2 plechovky (2x 400g) bílých malých fazolí, propláchnutých a okapaných
• 300 ml horkého zeleninového vývaru
• 5 plátků parmské šunky
• pár lístků šalvěje
• 2 lžíce červeného pesta ze sušených rajčat
1. Rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a asi 5 minut restujte. Přidejte česnek a vařte další 2 minuty. Přidejte fazole a zeleninový vývar a na mírném ohni vařte nepřikryté asi 20 minut, dokud nebudou fazole měkké.
2. Mezitím rozehřejte pánev a opečte na ní parmskou šunku, natrhanou na menší kousky dokřupava. Dejte stranou. Do pánve přidejte trochu oleje a až bude horký, opékejte na něm pár vteřin šalvějové lístky až budou křupavé.
3. Fazole rozmačkejte na kaši, dejte do mísy, navrch do spirály naneste 2 lžíce červeného pesta. Ozdobte křupavou šunkou a šalvějovými lístky.
SÝROVO-CIBULOVÁ KAŠE
NA 4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
• 1 kg brambor, oškrábaných a nakrájených na kostky
• 150 g vyzrálého čedaru, nastrouhaného
• 8 jarních cibulek, očištěných a nasekaných
• 6 lžic mléka
• větší hroudu másla
1. Brambory dejte do hrnce a přelijte je vodou tak, aby byly všechny zakryty. Přiveďte do varu a na mírném ohni vařte 20 minut. Potom nechte dobře okapat.
2. Do hrnce dejte máslo, spolu s jarní cibulkou – malou hrst si nechte stranou – a opékejte 1 minutu. Potom přidejte mléko a vraťte zpátky brambory.
3. Dobře prohřejte a rozmačkejte na kaši, dochuťte a vmíchejte většinu sýra.
4. Podávejte posypané zbytkem čedaru a cibulky.
PIKANTNÍ KAŠE Z DÝNĚ A ČERVENÉ ČOČKY
NA 4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
• 1 červená cibule, oloupaná a nakrájená na kolečka
• 1 stroužek česneku, oloupaný a nasekaný
• 2,5cm kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný
• rostlinný olej
• 2 lžičky římského kmínu
• sušené chilli papričky
• 2 lžíce karí pasty nebo koření
• 350 g dýně, oloupané a nakrájené na tenká kolečka
• 200 g červené čočky, propláchnuté
• 300 ml horkého zeleninového vývaru nebo vody
1. Rozehřejte větší hrnec, přidejte 2 lžíce rostlinného oleje, cibuli, česnek, zázvor, 2 lžičky sušených římského kmínu a špetku sušených chilli papriček.
2. Opékejte 5 minut, dokud nezačne vše hnědnout. Odeberte asi třetinu směsi a dejte stranou. Přidejte 2 lžíce karí a vařte asi 1 minutu, potom přidejte dýni a čočku. Přilijte vývar nebo vodu.
3. Na mírném ohni vařte přikryté, pokud bude nutné, přilijte trochu vody.
4. Až bude dýně i čočka měkká, rozmačkejte vše v hrnci a kaši. Navrch položte zbytek pikantní cibule a podávejte.
KAŠE S KARAMELIZOVANOU CIBULÍ
NA 4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
• 1 kg brambor, oškrábaných a nakrájených na kostky
• 2 cibule, oloupané a nakrájené na kolečka
• olivový olej
• větší hrudku másla
• pár snítků rozmarýnu
• 8 lžic mléka
1. Brambory dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte do varu a na mírném ohni vařte 20 minut.
2. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a máslo, přidejte cibuli a větvičku rozmarýnu a restujte asi 20 minut, dokud nebude cibule karamelizovat.
3. Brambory slijte a dejte je zpátky do hrnce, přidejte mléko, dobře vše prohřejte, odstavte z plotny a rozmačkejte na kaši.
4. Vmíchejte dvě třetiny cibule a dochuťte. Podávejte ozdobené zbytkem cibule a dalším rozmarýnem.
FLORETÝNSKÁ KAŠE SE ŠPENÁTEM
NA 4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT
• 1 kg brambor, oškrábaných a nakrájených na kostky
• 250 g čerstvého špenátu, propláchnutého
• olivový olej
• 2 vaječné žloutky
• 2-3 lžíce piniových semínek
1. Brambory dejte do hrnce a přelijte vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte do varu, přikryjte a na mírném ohni vařte 20 minut.
2. Dobře okapaný špenát přelijte ve velké míse vařící vodou a nechte ho asi 5 minut zavadnout.
3. V hrnci rozehřejte 4 lžíce olivového oleje, potom přidejte slité brambory a ochuťte. Přidejte 2 vaječné žloutky a rozmačkejte na kaši.
4. V cedníku nechte okapat špenát a lehce z něj vyždímejte vodu. Nůžkami špenát nastříhejte na kousky a vmíchejte ho do kaše.
5. Podávejte ozdobené nasucho opraženými piniovými oříšky a pokapané olivovým olejem, jestli chcete.
Připravila Klára Michalová