Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Hrnečku vař! aneb 5 receptů na přílohové kaše nejen z brambor

5 x přílohové kaše nejen z brambor

5 x přílohové kaše nejen z brambor Zdroj: redakce Prima FRESH

  • Zavřít

5 x přílohové kaše nejen z brambor Zdroj: redakce Prima FRESH

Jen máloco je tak uspokojivé jídlo jako hedvábná bramborová kaše se smetanou a máslem. Jsou ale i další možnosti, jak tuhle báječnou přílohu vylepšit a dát jí nový rozměr. A skvělou kaši můžete připravit i z jiných surovin, než jsou brambory. Přesvědčte se!

Bramborová kaše je sama o sobě vynikajicí, ale zkuste k ní přistoupit jako k prázdnému malířskému plátnu. Její chuť není nijk výrazná, proto se velmi dobře kombinuje s jinými surovinami. Skvělá je například s čerstvým špenátem nebo zkaramelizovanou cibulí.

Kromě brambor se dá skvělá kaše připravit i z jiných surovin. Zkuste třeba bílé fazole, dýni, červenou čočku nebo batáty. Dobré je také kombinovat brambory s další zeleninou, jako je mrkev, celer nebo květák - prostě je uvařte dohromady a poté spolu rozšťouchejte nebo rozmixujte na hladké pyré.

Několik nápadů na netradiční přílohové kaše najdete právě zde:

FAZOLOVÁ KAŠE S PESTEM

NA 4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT

• 2 lžíce olivového oleje

• 1 cibule, nasekaná

• 1-2 stroužky česneku, rozdrcené

• 2 plechovky (2x 400g) bílých malých fazolí, propláchnutých a okapaných

• 300 ml horkého zeleninového vývaru

• 5 plátků parmské šunky

• pár lístků šalvěje

• 2 lžíce červeného pesta ze sušených rajčat

1. Rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a asi 5 minut restujte. Přidejte česnek a vařte další 2 minuty. Přidejte fazole a zeleninový vývar a na mírném ohni vařte nepřikryté asi 20 minut, dokud nebudou fazole měkké.

2. Mezitím rozehřejte pánev a opečte na ní parmskou šunku, natrhanou na menší kousky dokřupava. Dejte stranou. Do pánve přidejte trochu oleje a až bude horký, opékejte na něm pár vteřin šalvějové lístky až budou křupavé.

3. Fazole rozmačkejte na kaši, dejte do mísy, navrch do spirály naneste 2 lžíce červeného pesta. Ozdobte křupavou šunkou a šalvějovými lístky.

SÝROVO-CIBULOVÁ KAŠE

NA 4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT

• 1 kg brambor, oškrábaných a nakrájených na kostky

• 150 g vyzrálého čedaru, nastrouhaného

• 8 jarních cibulek, očištěných a nasekaných

• 6 lžic mléka

• větší hroudu másla

1. Brambory dejte do hrnce a přelijte je vodou tak, aby byly všechny zakryty. Přiveďte do varu a na mírném ohni vařte 20 minut. Potom nechte dobře okapat.

2. Do hrnce dejte máslo, spolu s jarní cibulkou – malou hrst si nechte stranou – a opékejte 1 minutu. Potom přidejte mléko a vraťte zpátky brambory.

3. Dobře prohřejte a rozmačkejte na kaši, dochuťte a vmíchejte většinu sýra.

4. Podávejte posypané zbytkem čedaru a cibulky.

Recepty

Květáková kaše

92

PIKANTNÍ KAŠE Z DÝNĚ A ČERVENÉ ČOČKY

NA 4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT

• 1 červená cibule, oloupaná a nakrájená na kolečka

• 1 stroužek česneku, oloupaný a nasekaný

• 2,5cm kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný

• rostlinný olej

• 2 lžičky římského kmínu

• sušené chilli papričky

• 2 lžíce karí pasty nebo koření

• 350 g dýně, oloupané a nakrájené na tenká kolečka

• 200 g červené čočky, propláchnuté

• 300 ml horkého zeleninového vývaru nebo vody

1. Rozehřejte větší hrnec, přidejte 2 lžíce rostlinného oleje, cibuli, česnek, zázvor, 2 lžičky sušených římského kmínu a špetku sušených chilli papriček.

2. Opékejte 5 minut, dokud nezačne vše hnědnout. Odeberte asi třetinu směsi a dejte stranou. Přidejte 2 lžíce karí a vařte asi 1 minutu, potom přidejte dýni a čočku. Přilijte vývar nebo vodu.

3. Na mírném ohni vařte přikryté, pokud bude nutné, přilijte trochu vody.

4. Až bude dýně i čočka měkká, rozmačkejte vše v hrnci a kaši. Navrch položte zbytek pikantní cibule a podávejte.

KAŠE S KARAMELIZOVANOU CIBULÍ

NA 4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT

• 1 kg brambor, oškrábaných a nakrájených na kostky

• 2 cibule, oloupané a nakrájené na kolečka

• olivový olej

• větší hrudku másla

• pár snítků rozmarýnu

• 8 lžic mléka

1. Brambory dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte do varu a na mírném ohni vařte 20 minut.

2. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a máslo, přidejte cibuli a větvičku rozmarýnu a restujte asi 20 minut, dokud nebude cibule karamelizovat.

3. Brambory slijte a dejte je zpátky do hrnce, přidejte mléko, dobře vše prohřejte, odstavte z plotny a rozmačkejte na kaši.

4. Vmíchejte dvě třetiny cibule a dochuťte. Podávejte ozdobené zbytkem cibule a dalším rozmarýnem.

Recepty

Celerovo-bramborová kaše

5

FLORETÝNSKÁ KAŠE SE ŠPENÁTEM

NA 4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT

• 1 kg brambor, oškrábaných a nakrájených na kostky

• 250 g čerstvého špenátu, propláchnutého

• olivový olej

• 2 vaječné žloutky

• 2-3 lžíce piniových semínek

1. Brambory dejte do hrnce a přelijte vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte do varu, přikryjte a na mírném ohni vařte 20 minut.

2. Dobře okapaný špenát přelijte ve velké míse vařící vodou a nechte ho asi 5 minut zavadnout.

3. V hrnci rozehřejte 4 lžíce olivového oleje, potom přidejte slité brambory a ochuťte. Přidejte 2 vaječné žloutky a rozmačkejte na kaši.

4. V cedníku nechte okapat špenát a lehce z něj vyždímejte vodu. Nůžkami špenát nastříhejte na kousky a vmíchejte ho do kaše.

5. Podávejte ozdobené nasucho opraženými piniovými oříšky a pokapané olivovým olejem, jestli chcete.

Připravila Klára Michalová

Recepty

Bramborovo-hrachová kaše s kapustičkami na zádíčka

5
Recepty

Fazolová kaše s uzeným lososem

5
Recepty

Zapečená kaše se slaninou a pórkem

5

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jak na to kaše škola vaření příloha nejlepší recepty bramborová kaše

Návrhy pro vás

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem


Přečtěte si také

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Soutěžící

Adéla Kokindová

Novinky

Novinky na trhu: oplatky bez lepku, fleky nebo limitovaná edice věnečku

Kam za pivem

Čím si připít na Sv. Václava? Samozřejmě, že zlatavým mokem aneb střípky z jeho historie

Prostřeno!

Prostřeno: Mini cheesecaky

Prostřeno!

Prostřeno: Kuřecí supreme se šafránovým rizotem a chřestem

Prostřeno!

Prostřeno: Pomazánky s domácím pečivem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Neziskovky dělají spojnici mezi pašeráky a EU, tvrdí Zdechovský. Migrační pakt nemůže projít Vlna covidu, která by kosila lidi, už nepřijde, říká Prymula. Ohrožení by se ale měli chránit Komu věřit ve válce? Informace v zájmu propagandy zkreslují jak Rusové, tak Ukrajinci

prima-zeny

Proslavil se jako Brumbál, měl ale zazářit i jako James Bond. Gambon zemřel ve věku 82 let Dojatí rodiče Martínka poděkovali Nikol Leitgeb. Ve sbírce se vybralo téměř 150 milionů Bydlení Daniely Písařovicové. Než se stala paní Brzobohatou, zařizovala byt sama

prima-zoom

Český stát a obchod s otroky Obávanému dělu USA se říkalo mlýnek na maso. Podívejte se na palbu 2 200 ran za minutu Podivná exploze americké jaderné ponorky zabila 99 lidí. Odtajněné dokumenty vyvrací teorii o nehodě

prima-fresh

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové Novinky na trhu: oplatky bez lepku, fleky nebo limitovaná edice věnečku

prima-cool

Avengers skončí a začnou odznova? Zemřel druhý Brumbál. Slavného herce znáte i z Ospalé díry nebo Paddingtona Zaklínač jako James Bond? Skoro! Nová akční komedie od režiséra Kingsmanů dostala první trailer

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá Playmate a pictorialy říjnového vydání

lajk

LGBT farářka Martina Viktorie Kopecká o miminku: Pořád se mě ptali, kdy budu mít dítě Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu Sharon Stone je dnes strhanou babičkou. Nejnovější fotka zaskočila její fanoušky

prima-living

Dejte se do pěstování plnokvětých narcisů! Na jaře rozzáří zahradu nevšedními květy Jak se žilo a bydlelo v době svatého Václava: Ve středověku měl průměrný dům 12 metrů čtverečních Václavky jsou oblíbené podzimní houby. Lidskému organismu ale mohou ublížit

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.