Milujete sushi, ale někdy bojujete s tím, jak ho správně jíst? Přinášíme vám několik rad, jak si konzumaci této japonské pochoutky ulehčit, ale také tipy, co se má a nemá dělat! ;)
Co by neudělal sushi lover aneb 7 rad, jak na to!
I dnes si v Japonsku relativně hodně potrpí na dodržování pravidel – stejně tak tomu je i v případě konzumace sushi. Pokud tedy chcete zjistit, jak se věci mají, přečtěte si naše rady! Některé postupy můžete předem natrénovat doma, ať při další návštěvě japonské restaurace oslníte přátele i samotnou obsluhu. :)
1. Nezapíchl by hůlky do misky s rýží
Rovně zapíchnuté hůlky mohou připomínat vonné tyčinky, které jsou v Japonsku spojovány s pohřbem a modlitbami k předkům.
2. Nepřidal by si porci wasabi přímo do sójové omáčky
Někteří si takto omáčku dochucují, ale wasabi správně patří až přímo na sushi – v případě nigiri vám ho šéfkuchař může "nadávkovat" sám již pod plátek ryby, takže pozor!
3. Nenabíral by si porci z cizího talíře "spodní částí" hůlek
Zjistili jsme, že pokud si chcete vzít porci jídla z cizího talíře, měli byste hůlky otočit a použít vrchní část, za kterou hůlky držíte. Nepoužijete tak konec, který si strkáte do úst – ostatní jistě ocení vaši zdvořilost!
4. Stejně tak by nepředával jídlo na cizí talíř vlastními hůlkami
Pokud někdo chce ochutnat vaše jídlo, neměli byste mu porci podávat vlastními hůlkami – takové předávání je opět spojováno s japonským pohřbem. Lepší bude, pokud zájemci podáte talíř a on si nabere sám.
5. Do sójové omáčky by nenamočil část sushi, kde je rýže
Možná vám to může připadat jako nesmysl, ale správně byste při konzumaci sushi neměli do omáčky namáčet rýži – z prostého důvodu. Rýže absorbuje hodně tekutin, takže pokud to se sójovou omáčkou přeženete, perfektně připravený kousek sushi se vám rozpadne. Často se tak stává u nigiri, kdy si někteří namáčejí rýžový bochánek, který se jim vzápětí rozpadne a spadne do mističky.
Správně byste měli nigiri otočit pomocí hůlek na bok, poté vzít přímo "do hůlek", plátek ryby lehce namočit a sníst. Nikdy porci neoklepávejte!
Maki sushi se může namáčet lehce i spodní částí s rýží, u těchto rolek rozpadnutí příliš nehrozí, nicméně trochu horší je to u větších rolek "inside-out" (ty jsou ovšem někdy doplněny o jinou omáčku již v základu a další dochucení není potřeba). Navíc! První pestrobarevná rolka tohoto typu vznikla v USA, takže na japonské zvyky není tak úplně nastavena.
6. Nakládaný zázvor by nejedl dohromady se sushi
Podstatou nakládaného zázvoru je, že očistí vaše chuťové pohárky od předchozí porce sushi, abyste si mohli vychutnat další kombinaci chutí. Funguje vlastně jako takové "mýdlo na jazyk", není proto určen ke společné konzumaci, ale k použití mezi jednotlivými chody. Stejně tak zázvor nenamáčejte do sójové omáčky!
7. Nesnědl by nigiri "na dvě kousnutí"
V některých restauracích v USA i Evropě podávají nigiri tak velkých rozměrů, že je téměř nemožné sníst tento kousek sushi najednou. Správně byste ale měli tento rýžový bochánek doplnit o trochu sójové omáčky (pokud tak již neudělal šéfkuchař před vámi) a sníst ho najednou. Samozřejmě, pokud je porce příliš velká, nic se neděje – nechceme, abyste se v restauraci zadusili!
Pokud neumíte jíst sushi hůlkami, rozhodně se nebojte – bez ostychu můžete určité kousky (jako např. nigiri nebo maki) vzít do ruky a jíst je takto, dělají to tak i v Japonsku. Pouze u sashimi jsou hůlky opravdu potřebné.
Připravila Tereza Pánková
redaktorka FTV Prima