Není žádných pochyb o tom, že sójová omáčka je skvělá k sushi, do asijských stir-fry pokrmů, do různých marinád a omáček. Možnost, jak sójovku využít, je ale mnohem více...
10 tajných tipů, jak použít sójovou omáčku
Věděli jste, že troška sójovky dodá zmrzlině karamelovou příchuť nebo zesílí sladkou chuť v borůvkových muffinech?
Kvalitní sójová omáčka se vyrábí metodou přírodní fermentace a tato tradiční technologie výroby dodá omáčce jedinečnou a také delikátní pátou chuť "umami", která zesiluje chuť pokrmu a vytváří pocit harmonie.
Zde je pár překvapivých triků, jak použít sójovou omáčku při přípravě jídla a využít její skutečný potenciál:
1. Pošírování
Tento způsob přípravy jídla je velmi vhodný třeba při dietě. Smíchejte 1 šálek sójové omáčky a 1 litr vody. Přidejte například zázvor a citronovou trávu a při velmi mírném varu (voda by měla sotva probublávat) vařte kuřecí prsa nebo rybu doměkka.
2. Dozlatova pečené
Použijte sójovku k potírání pečínky, například žebírek – omáčka dodá masu bohatou chuť a temně mahagonovou barvu. Potřít sójovkou můžete i kuře, a to před i během pečení, díky tomu získáte krásnou kůrčičku.
3. V japonském stylu
Smíchejte sójovou omáčku, med a miso pastu a směsí potřete lososové filety před pečením nebo restováním. Stejnou směs lze použít i na lilky, vepřový bůček nebo tofu.
4. Silný vývar
Sójovku použijte do vývaru místo soli – dodá mu silnější chuť, což oceníte posléze pří přípravě polévek či dušených pokrmů, při kterých podléváte vývarem.
5. Na dýně
Velmi chutné je spojení sójové omáčky a sladké chilli omáčky. Touto směsí zkuste potřít klínky dýně před pečením. Nechte je v troubě upéct dozlatova, bude z toho výtečná příloha k masu.
6. Grilujte ananas
Fantastický dezert nebo příloha k letnímu grilování. Potřete čerstvý ananas směsí sójovky a medu a grilujte dozlatova. Stejně chutné jsou i obdobně připravené broskve.
7. Oříškování
Výtečnou chuťovku připravíte smícháním nesolených kešu ořechů se sójovkou a mletým chilli, které posléze dozlatova orestujete.
8. Za studena
Pokud chcete dodat zmrzlině karamelovou příchuť, použijte sójovku. Litr jemně povolené vanilkové zmrzliny smíchejte s jednou lžící sójové omáčky, dobře promíchejte a nechte znovu zmrazit.
9. Síla svěžesti
Fantastickou marinádu na jehněčí maso stvoříte smícháním sójovky s marmeládou z citrusů. Stačí jí potřít maso a upéct doměkka. A zkusit to můžete i s kachnou...
10. Sladké mámení
Sójová omáčka umí zázraky i se sladkými dezerty. Zkuste přidat 2 lžíce omáčky do těsta na brownies nebo na muffiny, zesílí to sladkou chuť.
Připravila Klára Michalová