Voda patří k základním životním potřebám a její dostatečný příjem je základní podmínkou fyzického i duševního zdraví člověka. Nekvalitní voda může způsobit zdravotní problémy akutního i chronického charakteru.
Není voda jako voda
Jaká je vlastně voda ze studny, z vodovodu (kohoutková, z vodovodního řadu), minerální, pramenitá, kojenecká, pitná balená nebo ledovcová?
1) Studniční voda
Ačkoliv je voda ze studny zpravidla zdarma, má svoje rizika. Většina studní nevyhovuje normám pro pitnou vodu a i v případě nezávadnosti je třeba její kvalitu pravidelně hlídat.
2) Kohoutková voda
Voda vhodná k pití, přípravě nápojů a jídel, k péči o tělo a může se používat k ošetření předmětů, které přicházejí do styku s potravinami. Obvykle pochází z obecního vodovodního řadu a její kvalita je garantována. Je povolena chemická úprava. Kvalitu této vody může ovlivnit stav vodovodního potrubí. Na konzumaci a úpravu potravin používejte jen studenou kohoutkovou vodu.
3) Balená pitná voda
U tohoto druhu vody je také povolena fyzikálně chemická úprava. Složení a je vždy uvedeno na obale. Otevřenou balenou vodu skladujte v chladu a temnu a spotřebujte do 4 dní. Balená sycená voda (CO2) vydrží déle než nesycená. (CO2 zabraňuje rozmnožování mikroorganismů). Vodu raději nalévejte do sklenice. Pitím přímo z lahve se do ní mohou dostat mikroorganismy.
4) Minerální a pramenitá voda
Její kontrolu zaručuje chráněný podzemní zdroj. Má stálé a zaručené složení. Neměnný obsah minerálů a stopových prvků. Nesmí být chemicky upravena. Je povoleno pouze provzdušňování a filtrace. Pro pravidelné pití je nejvhodnější slabě mineralizovaná voda (s obsahem 150–500 mg/l).
Na co si dát pozor:
Silně mineralizovaná voda (od 1500 mg/l a více) tělo při každodenní konzumaci spíše zatěžuje. Lze ji využít spíše ve výjimečných stavech, kdy dochází ke zvýšeným ztrátám minerálních látek (zvýšené pocení, horečky, zvracení, průjmy apod.). Po nadměrném pití alkoholu je vhodné pít minerální vody se zvýšeným obsahem hořčíku, sodíku a hydrogenuhličitanů.
5) Kojenecká voda
Má nejpřísnější limity pro nežádoucí účinky. Pochází vždy z chráněného podzemního zdroje, úprava je povolena pouze neškodnými UV paprsky.
6) Ledovcová voda
Patří k nejčistším vodám. Čistota je dána tím, že se přirozeným způsobem filtruje přes ledovcovou morénu vzniklou v době ledové. Například islandská ledovcová voda je nejčistší vodou na Zemi. Její cena však výrazně převyšuje cenu domácích zdrojů.
Pozor na obaly:
Kupujete si balenou vodu? Možná se vám zdá zdravější a bezpečnější než voda z kohoutku, ale ve většině případů se jen zbytečně obtěžujete s nošením těžkého nákupu a životní prostředí zatěžujete dopravou a odpadem. Plastové lahve zatěžují přírodu nejen jako odpad, ale i jejich výroba je náročná na spotřebu vody, ropy a elektrické energie. Už zakoupené PET lahve třídíme do odpadu nebo je používáme opakovaně.
Například při domácí výrobě sycené vody (dnes stále se rozšiřující „sodovkovače“), se již běžně používají silnostěnné plastové lahve opakovaně. Kohoutková voda je asi 125krát levnější než voda balená! Kohoutková voda obsahuje jen neškodné množství chloru. Po odstátí se pro někoho nepříjemná pachuť vytratí.
Jak pít ekonomicky, ekologicky i zdravě:
• u svých soukromých vodních zdrojů provádějte pravidelné testy jakosti
• při podezření na přítomnost olova si nechte udělat hygienický test a popřípadě vyměnit staré vodovodní potrubí (jen u některých starších domů)
• noste s sebou lahev s vodou – místo opakovaného kupování balené vody je možno doplňovat vodou z kohoutku
• v restauracích žádejte ke kávě nebo k jídlu vodu z kohoutku
• pijte pravidelně, raději více a nejen při pocitu žízně
Každý z nás dobře ví, že lidské tělo se skládá zhruba ze 60 % z vody. Jakou kvalitu vody mu však dodáme, záleží pouze na nás.
Autor: Alžběta Krchová