Mozzarella už v našich jídelníčích zdomácněla, a to většinou ve formě sýra z kravského mléka. Ovšem ta pravá mozzarella je z buvolího mléka a rozhodně stojí za vyzkoušení.
Mozzarella di bufala
Tyhle velké, pružné a měkké koule zásadně vylepší váš letní jídelníček. Krájejte je, trhejte, vařte nebo je jen tak naházejte do salátů. Každé jídlo vynesou na vrchol kulinárního nebe. Jsou totiž o hodně krémovější a s výraznější chutí než mozzarella, jak ji znáte.
Když ji nahrubo natrháte do salátu nebo na těstoviny, bude působit rustikálně. Úhledně ji můžete nakrájet do sendvičů nebo na klasický salát Caprese. Vyskládejte plátky na pizzu a těšte se, až krásně roztaje a zjemní.
Bruschetta s mozzarellou a oreganem, Foto: isifa.com
Mozzarelu po otevření ihned spotřebujte, pokud ji chcete přece jen uchovávat, nechte ji v nálevu ve vzduchotěsné nádobě a dejte do lednice.
Jak použít buvolí mozzarellu
Rozkrájejte ji na větší kusy a marinujte ve směsi olivového oleje se směsí čerstvých bylinek. Nebo ji zakápněte ochuceným olivovým olejem – vyzkoušejte příchuť česneku, chilli nebo citronu. Servírujte s křupavým pečivem.
Skvělá bude v kombinaci s čerstvou rukolou nebo baby špenátem, ke kterému přidáte sezonní ovoce, například jahody nebo zralé broskve.
Udělejte si klasický italský salát Caprese, plátky zralých rajčat a mozzarelly se závějí čerstvé bazalky. Perfektní tečkou je pár kapek dobrého olivového oleje a čerstvě mletý pepř.
Zkuste netradiční chuťovku. Mozzarellu nakrájejte na kousky, obalte je v trojobalu a usmažte dozlatova. Podávejte s pikantním rajčatovým dipem.
Autor: Klára Michalová